Yabancı Plakalı Araçlar Cezayı Ödemeden Sınırdan Çıkamayacak

Yabancı Plakalı Araçlar Cezayı Ödemeden  Sınırdan Çıkamayacak

Mevcut yasaların uygulanamamasından kaynaklanan yabancı plakalı araçların trafik cezaları ve yol kullanım ücretleri, artık sınır kapılarında alınacak.

Türkiye, yabancı taşıtların trafik cezalarını kontrol noktaları ile gümrüklerde tahsiline başlayacak. Getirilecek olan uygulamaya göre, cezalarını ödemeden her hangi bir yabancı aracın Türkiye dışına çıkışına müsaade edilmeyecek.

Aynı şekilde, otoyol, köprü ve tünel kullanım ücretlerini ödemeyen bu yüzden de bu alanları ücretsiz olarak kullanan yabancı araçlar artık gümrüklere takılacak.

ENÇOK TIR’LAR İHLAL EDİYOR

Yol kullanım ücreti ile trafik hız cezalarındaki uygulamayı en çok yabancı TIR’ların istismar ettiği, yabancı TIR’ların çoğunluğunun bu cezalardan kurtulduğu belirtiliyor. Kesilen trafik cezaları, mevzuatın doğru uygulanamaması sebebiyle tahsil edilmediği gibi, yol, köprü ve tünel geçiş ücretleri de tahsil edilemiyordu. Bu da Türk nakliyecileri aleyhine bir cezalandırmaya dönüşüyordu.

YAZIN KESİNLEŞECEK

Yabancı araçların, trafik cezaları, yol, köprü ve tünel geçiş ücretlerini ödemeden Türkiye dışına çıkmaları ilgili bakanlıkların ortak çalışması ile önlenecek. Bu konudaki otomasyon alt-yapısı yaz aylarına kadar tamamlanacak.

Trafik polislerine, (jandarma dahil) trafik ihlal cezasını yerinde tahsil imkânı getirilecek. Çeşitli yerlerde kurulacak olan kontrol noktalarında yabancı araçlar, trafik cezası ve yol kullanım ücreti kontrolünden geçecek. Cezalar bu noktalarda tespit edilemezse en son gümrük kapılarında tahsil edilecek. Cezası bulunan araçların sürücüleri bu cezaları ödemeden araçlar Türkiye dışına çıkamayacak. Böylece gümrük görevlilerine, cezası olan araçları engelleme yetkisi de verilmiş olacak.