Doğu Türkistan
Dünya

Toplama Kamplarındaki Binlerce Uygur İle İlgili Koronavirüs Uyarısı

Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Ekrem, koronavirüs salgının Çin’deki toplama kamplarında binlerce Uygur Türkün bir arada yaşamak zorunda bırakıldığını belirtti.
26 Mart 2020

Çin’den tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını ile ilgili açıklamalarda bulunan Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Ekrem, İstanbul’da düzenlenen medya buluşmasında bir sunum gerçekleştirdi. Doğu Türkistan sorunu ve Çin’in bölgede yürüttüğü uygulamaların da tartışıldığı buluşmada Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri Erkin Ekrem, koronavirüs salgınının, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan toplama kamplarındaki Uygur Türkleri için teşkil ettiği risklere dikkat çekti.

“BİNLERCE UYGUR TÜRKÜ BİR ARADA YAŞAMAK ZORUNDA” 

Dr. Ekrem konuşmasında salgının kamplardaki Uygur Türkleri için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Çin’de toplu faaliyetlerin hepsinin durdurulduğunu, eğitim öğretimine ara verildiğini ve karantina uygulandığını belirten Ekrem, “Ancak bölgedeki kamplarda binlerce Uygur Türkü bir arada yaşamak zorunda. Bu büyük bir salgın riski ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı. 

KAMPLARDA ON BİNLERCE ÇALIŞAN VAR

Resmî makamlardan yapılan açıklamalarda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde iki koronavirüs vakası tespit edildi. İnsan Hakları Örgütü, kamplarda çalışan nöbetçilerin virüsten acilen korunması gerektiği yönünde uyarıda bulundu. Kamplarda 10 binlerce insan çalışırken, bu çalışanlar şehirlerde herhangi bir sınırlamaya maruz kalmadan hareket edebiliyor. Bu da diğer bir ifadeyle virüsün kamplarda yayılma riskini çoğaltıyor. (bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş