Yazarlar

Korkuyorum

“Eğer bir yerde vebanın olduğunu duyarsanız, sakın oraya gitmeyin, adımınızı atmayın! Bulunduğunuz yerde de bu hastalık ortaya çıkarsa artık oradan dışarıya çıkmayın!”
03 Nisan 2020

Günümüzde yaşanan olaylar beni korkutuyor. Virüsün bulaşmaması için panik halindeyim. Aşırı bir temizlik ihtiyacı hissediyorum. Özellikle anne olarak çocuklarıma bunu yansıtmamaya çalışıyorum. Kaygılarım artıyor. Bu konuda bana ne tavsiye edersiniz?

İnsanlık tarihi boyunca salgın ve hastalıklar yaşanmıştır. Bunun bilincinde olarak öncelikle sakin kalmaya çalışalım. Şu an yapabileceğiniz en etkili şey uzmanların tavsiye ettiği uygulamaları dikkate almak ve tevekkül etmektir. Gerekli önlemler alındıktan ve ihtiyaç duyulan düzenlemeler yapıldıktan sonra alıştığımız gün akışımıza en az hasarla geri dönebiliriz. Koronavirüsü gibi bizim yaşam alanlarımızı etkileyen bir tehlike var, evet. Tehlikenin en güzel ilacı tedbirdir. Peygamberimiz Efendimiz, inanları hastalık anında uyarmıştır: “Eğer bir yerde vebanın olduğunu duyarsanız, sakın oraya gitmeyin, adımınızı atmayın!  Bulunduğunuz yerde de bu hastalık ortaya çıkarsa artık oradan dışarıya çıkmayın!” (Buhârî, tıp 30 (5728); Müslim, selâm 98.) Bir çeşit tedbir olan sosyal mesafeyi diğer uygulamalarıyla da desteklemiştir. Mesela, insanı maddi ve manevi hastalıklardan koruyabilecek tedbirlere çok önem vermiştir. İnsanın fiziki sağlığı ve hastalıklar ile ilgili olarak ta ilk önce hijyen konularına önem vermiş ve hijyeni insan maddi ve manevi sağlığı ile ilgili tavsiyelerini merkezine koymuştur.

Bu durumda manevi hijyen ise kaygılardan arınma olarak anlaşılabilir. Kaygı ölçülü olduğunda sağlıklıdır. Pekiyine de aşırı korkumuzla, kaygımızla, bulunduğumuz durumla baş etmemizi kolaylaştıracak yöntemler nedir?

Sosyal Medya filtresi

Sürekli aynı paylaşımları takip ederek, aynı ifadeleri içeren kelimelerin sıklığı arttıkça kaygı boyutumuz artar. Hangi bilginin gerçek olduğunu ayırt edemeyiz. Korona virüsüne yakalanmasak bile o kaygı bizi zaten daha derinden etkiler.

Sosyal mesafe

Tezatmış gibi olsa da, sizin ve etrafınızda yaşayan insanların sağlığı açısından sosyal ortamlara ara vereceksiniz. Böylece konunun sürekli konuşulmasından da mesafe almış olursunuz ve bulaşıcılığa karşı önlem almış olursunuz.

Tedbir sağlıklı kalkandır

El yıkamak, kıyafet değiştirmek, maske kullanmak gibi şeyler kaygı arttırıcı değil azaltıcı eylemlerdir. Bunlara uyarak ruhsal anlamda kendimizi rahatlatabiliriz.

Gündem de kalmak

Aralıklı gündemi güvenilir kanallardan takip etmeniz ve ona uygun önlemler almanız kaygınızı azaltacak diğer bir yöntemdir.

Sağlıcakla, Allah’a emanet olun.

Pin It on Pinterest

Paylaş