Almanya’da Okullara Geri Dönüş Hazırlığı! Öncelik İlkokullarda

Almanya’da Okullara Geri Dönüş Hazırlığı! Öncelik İlkokullarda

Almanya’da Ulusal Bilimler Akademisi (Leopoldina) kademeli olarak okulların açılmasına yönelik öneriler içeren bir rapor yayımladı.

Almanya’da koronavirüs sonrası normal hayata nasıl geri dönüleceğine dair tartışmalar yürütülürken, Ulusal Bilimler Akademisi (Leopoldina) bu konuyla alakalı öneriler içeren bir rapor hazırladı.

Leopoldina raporu, okulların mümkün olan en erken vakitte kademeli olarak açılmasının iyi olacağını ifade ediyor. Öncelikli olarak ilkokulların ve sonra da ortaokulların (Sekundarstufe I), yani Hauptschule, Realschule, Gesamtschule ve Gymnasium tipi okulların onuncu sınıflarına kadar, kademe kademe açılması gerektiğini söyleyen bilim adamları bir eylem planı da hazırladı.

İlkokul dört ile başlanılmasının, bu öğrencilerin ortaokula geçecek olmaları durumu sebebiyle önemli olduğu vurgulanırken, sosyal mesafe kuralına da uygun olarak bir sınıfta en fazla 15 öğrenci olacak şekilde, matematik ve Almanca dersleriyle başlanılabileceği belirtiliyor. Daha büyük yaşta olan öğrenciler ve de üniversite öğrencileri için uzaktan eğitimin devam ettirilebileceği ve bu grup için okula dönüşün henüz erken olduğunun altı çiziliyor.

“Nöbetçi Anaokulları” Görevi Üstlenecek

Okulöncesi içinse, anaokullarının (Kindergarten), küçük çocukların sosyal mesafe kuralına dikkat etmedikleri için, sadece çok kısıtlı olarak açık kalmasının uygun olduğu ifade ediliyor. Buna göre anaokulları yaz tatiline kadar sadece “nöbetçi anaokulu” görevini üstlenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Günlük hayatın bugünden yarına eski halini alamayacağını ve dolayısıyla da çözüm yollarının kademeli olarak uygulanması gerektiğini geçtiğimiz günlerde siyasiler ifade etmişti. Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, Paskalya sonrası, eğer alınan önlemleri hafifletmek mümkün olursa, bunu eyaletler arasında eylem birliği sağlayarak ve kademe kademe ilerleyerek yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Merkel, Eyalet Başbakanları İle Görüşecek

Leopoldina raporunu önemsediğini ve atılacak adımlarda da bu raporun gözetileceğini söyleyen Şansölye Angela Merkel, bu hafta Çarşamba günü eyalet başbakanları ile yapacağı görüşme sonrasında durum değerlendirmesinde bulunup, sosyal mesafe kuralına ve okulların tekrar ne zaman ve nasıl açılacağına ilişkin atılacak adımları kamuoyuyla paylaşacak. (ala)