Yazarlar

Sıla Yolu, Çile Yolu Olmasın!

Yaz tatili dönemine doğru gidilirken şu günlerde Avrupa’da yaşayan Türkleri bir heyecan aldı. Ancak her sene var olan bu heyecan bu sene oldukça buruk.
17 Mayıs 2020

Ve zaman yaklaşıyor. Yaz tatili dönemine doğru gidilirken şu günlerde Avrupa’da yaşayan Türkleri bir heyecan aldı. Ancak her sene var olan bu heyecan bu sene oldukça buruk. Zira, bu sene kara yolu ile Türkiye’ye gidip sevdiklerini, dostlarını ziyaret edip edemeyecekleri konusunda henüz kesin bir bilgi olmaması tüm planları altüst ediyor.

Belirsizlik sadece karayolunda değil. Hava yolunda da oldukça belirsizlik var. Çünkü hava yolları ilk uçuş planlarını kısıtlı havaalanlarına göre yaptı.

Fakat bu belirsizliklerin ortadan kalma ihtimali her geçen gün daha da artıyor. Bu da hem karayolu hem de hava yolu ulaşımının normale döneceğine dair ilk işaretleri veriyor.

Kara yolunda ise biraz sıkıntılı bir durum olacağa benziyor. Gümrüklerde uzun bekleme ihtimallerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Şu ana kadar gelen haberlere göre, Sırbistan ve Hırvatistan 15 Haziran’dan itibaren sınır kapılarını açacak. Örneğin Sırbistan 1 Haziran’a kadar sadece kendi vatandaşlarına açık tuttuğu sınırları 1 Haziran’dan itibaren Bosna Hersek, Karadağ, ve Kuzey Makedonya’ya ve Arnavutluk’a açacak.

15 Haziran tarihinden sonra ise Sırbistan’dan transit geçişlere müsaade edilecek. Hem Hırvatistan’a hem de Sırbistan’a geçebilmek için ilk dönemlerde planan önlemlerde önemli değişikler yapıldı..

Mesela, Sırbistan’a girebilmek için, sınıra gelindiğinde en fazla 72 saat önce alınmış olan korona testi belgesi transit geçişlerde aranmayacak. Dolayısıyla sınırlarda planlanan korona testi mecburiyeti de böylece kalmış oldu.

Daha önceleri, ancak ticarî nakliyat yapan araç sürücülerine izin veren Bulgaristan Türk vatandaşlarının geçişlerini ancak Türk konsolosluklarının girişimleri ile yaparken,  1 Haziran sonrasında transit geçişlere müsade edecek. Bulgaristan, Avrupa Birliği Ulaşım Komisyonu kararlarını uygulayacağı için AB vatandaşlarına bir kısıtlama getirmeyecek.

Yunanistan ise her hangi bir kısıtlama yapmayacağı ülkeleri için 29 Mayıs’ta bir liste yayınladı. Listede Almanya başta olmak üzere 29 ülke yer alıyor. Yunanistan Turizm Bakanlığı bu ülkeleri şöyle ilan etti:

Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Almanya, Danimarka, İsviçre, Estonya, Japonya, İsrail, Çin, Hırvatistan, Kıbrıs, Latvia, Lübnan, Litvanya, Malta, Karadağ, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, Macaristan, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Çekya, Finlandiya.

Yunanistan 1 Temmuz itibariyle tüm havaalanlarını tüm ülkelere açacak. Ancak, salgının etkin olduğu bazı ülkelerden gelecek kişiler için ise kısıtlamalar devam edecek. Yunanistan turistlerden genel olarak test istemeyecek.

Böylesi bir ortamda siz siz olun, kara yolu ile Türkiye’ye gitmeyi planlıyorsanız sürekli olarak en son bilgileri alın. Eğer izine gideceğiniz dönemde hâlâ korona testi belgesi isteniyorsa bu belgeyi doktorunuz veya ilgili sağlık kurumundan mutlaka alın ve yanınızda bulundurun.

Bu arada, gittiğiniz yerlerde araçlarınızın bozulması durumunda yardımınıza koşacak olan otomobil kulübü üyeliklerinizi yenileyin veya yoksa üye olun.

Ayrıca, sağlık sigortası belgenizin yanı sıra ek olarak dış ülkeler hastalık poliçesi de yaptırmayı unutmayın. Bu poliçeyi mevcut sağlık sigortanıza yaptırabileceğiniz gibi ayrıca, meselâ Almanya’da ADAC otomobil klübünden de ADAC Auslandskrankenschutz şeklinde alabilirsiniz.

Yolunuz açık olsun, sıla yolunuz, çile yolunuz olmasın!

Pin It on Pinterest

Paylaş