Yazarlar

Ramazan Ayını Fırsata Çevirelim

Kovid-19 salgının sürmesi beni hayli yordu. Şimdi ramazan ayına seviniyoruz derken alıştığımız iftar masalarında da birleşemedik, dostlarımızı davet edemedik.
18 Mayıs 2020

Bu durum beni ve davranışlarımı etkiliyor. Çok hızlı öfkeleniyorum ve duygu patlamaları yaşıyorum.

Ramazan ayı, fırsat ayıdır.

Kovid-19 salgını esnasında yaşadığımız sosyal izolasyon içindeyken oruç ile birlikte öfke patlamaları artabilir. Yaşadığımız durum her birimiz için yeni. Alışkanlıklarımızın değişimi, duygularımızın daha hareketli olması etkilerden sadece birkaçı. Bulunduğumuz ramazan ayını fırsata çevirelim. Ramazan ayında sadece yeme ve içme gibi fiziksel ihtiyaçlarımızı kontrol etmeyi değil de, aynı zamanda oruç tutturacağımız duygularımızın da olduğunu varsayalım. Mesela öfke duygusu, bunlardan bir tanesidir. Yaşadığımız ve hissettiğimiz duygular ilk etapta olumsuz gibi yansısa da, duygularımıza hakim olabileceğimizi hatırlayalım. Ramazan ayını bir filtre gibi değerlendirelim; örneğin insanlarla münasebet hâlinde iken, hakkında içimizden gelen olumsuz duygulara karşı “benim başkalarına zarar vermeye hakkım yok” diyerek kendimizi eğiterek duygularımıza hâkim olmayı çalışabiliriz.

Ramazan ayı, paylaşma ayıdır.

Bildiğimiz üzere ramazan ayı aynı zamanda da paylaşım ayıdır, bir nevi sosyal ibadet ayıdır. Verdiğimiz fitre, zekât bedeli ile mallarımızı ve ruhumuzu arındırıyoruz. Kısacası; başkasına iyilik yaparak birçok haksız duygu ve düşünceleri düzeltme imkânı bulabiliriz.

Birde tıbbi açıdan bakalım; açlık kan şekerinin düşmesiyle birlikte öfke kontrolünün de azaldığını gösteriyor. Öfke, kişinin önündeki dirence karşı engelleme olduğu zaman ortaya çıkan bir durum. Yani; kişi kan şekeri düşünce bir şeyler yemek ister, yiyemediği zaman da bunu engellenmiş olur, böyle zamanlarda bazı kişiler bu durumu idare edebilirken, bazı kişiler ise öfkelerini yönetemez. Bu durumlarda ilgi odağının değiştirilmeli, başka konularla meşgul olmalısınız. Kendinize olumlu ifadeleri telkin ederek; bu benim için sabır ve tahammülün eğitimidir, bu süreçten mutmain ayrılabilirim diyerek öfkenizi yönetebilirsiniz.

İyilik, olumsuz duyguları dizginler.

Her iyilik, olumsuz bir duygunuzu yok eder. Odağınızı değiştirin. Hiç tanımadığınız bir insana iyilik yapın veya aranızın soğuk olduğu bir insana iyilik yapın. Böyle yapmanız sizi içten güçlendirecektir. Bu bir iç disiplindir. Böylece ramazan ayını iç dünyamızı toparlama için bir fırsat olarak değerlendirebiliriz.

Pin It on Pinterest

Paylaş