Yazarlar

Sürekli Yorgunum…

Yeterince yattığımı  ve dinlendiğimi düşünüyorum ama yine de her sabah uyandığımda yorgun oluyorum. Güne çok enerjik başlamak istiyorum. Bu duygu ve yorgunluk birçok işime engel olabiliyor.
15 Haziran 2020

Günlük yaşantımızda farkında olmadan yaptığımız yanlış ya da eksik uygulamalar da buna neden olabilir. Genel olarak; vitamin eksiklikleri, tiroid hastalıkları gibi veya psikolojik nedenler gibi birçok hastalık sabahları yorgun uyanma şeklinde ortaya çıkabilir. En önemlisi uzun süredir yaşadığınız bir durum ise bir uzmandan destek almanızı ve tahlil yaptırmanızı tavsiye ederim.

Sağlıklı uyku düzeni için sağlıklı bir gün akışı belirleyicidir. Özellikle gün içinde meşgul olduğunuz konular ve durumlar psikolojinizi etkileyebilir. Sizi rahatlatan, mutlu eden konulara yoğunlaşın, doğa da gezin, bol su için örneğin. Tavsiyeleri şöyle sıralayalım:

Uyku ihtiyacımız ne kadardır?

Düzenli ve yeterli gece uykusu önemlidir. Sağlıklı yetişkin bir insanın günlük uyku ihtiyacı 7-9 saat kadardır. Ayrıca her akşam aynı saatte yatmak ve aynı saatte kalkmak vücuda uykuya geçmesi ve dinlenmesi için bir düzen oluşturur.

Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı Zihin

Beslenme düzenimiz kadar tercih ettiğimiz besinler de önemlidir. Sağlıksız diyetler; besin, vitamin, mineral ve kalori eksikliğine yol açarak bizi halsiz ve yorgun kılabilir. Ayrıca günlük su tüketimi yeterli miktarda olmalıdır. Hücresel düzeyde metabolik olaylar için su çok önemli bir maddedir. Vücudumuzun susuz kalması tansiyon düşüklüğüne neden olarak gün içinde bitkin olmamıza neden olabilir.

Doğada hareket ve rahatlama

Spor yapmak; doğa da gezmek sadece vücudumuzu değil aynı zamanda da zihnimizin harekete geçmesini sağlar. Olumsuz duyguları daha kolay hazmetmenize destekçi olur. Ayrıca seçtiğimiz yatağın vücut özelliklerimize ve eğer varsa hastalıklarımıza uygun özellikte olması gerekir. Aksi hâlde kalitesiz bir uyku; bütün gün yorgunluk ve kas ağrılarına sebep olabilir.

Teknik Cihazlarının Etkisi

Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi elektronik aletlerin kullanımına dikkat etmek gerekir. Elektronik aletlerin ışıkları, uykudan sorumlu hormon olan melatoninin seviyesini olumsuz yönde ciddi oranda etkiler. Bu yüzden tüm bu aletleri yatmadan en az bir saat kadar önce bırakmak da faydalı olacaktır. Dinç ve mutlu olmak için beslendiğiniz kaynaklar önemlidir. İyi olanı görün, iyi olun.

Pin It on Pinterest

Paylaş