Yazarlar

Evlilik Korkusu: Yalnız Yaşamak İstemiyorum Ama Evlilik İçin de Adım Atamıyorum

İlişkisinde yaşadığı en küçük tartışmada bile onun anne ve babası kadar mutlu bir beraberliğinin olamayacağını düşünmeye başlar. Bir başka deyişle fazla mükemmeliyetçi olmak da bu korkunun oluşmasına sebep olabilir.
15 Eylül 2020

Yaşım ilerledikçe evliliğe karşı korkularım büyümekte. Bunu nasıl yenebilirim? Yalnız yaşamak istemiyorum ama evlilik içinde adım atamıyorum.

Evlilik korkusu veya adım atamama, karar verememe çevremizde ve veya ailemizde yaşadığımız olumsuz evlilik örneklerinden türeyen bir korku olabilir. Aynı zamanda psikolojik olarak yaşanan bir bağlanma korkusu olarak da değerlendirebiliriz. Bu zamana kadar yaşadığınız hayatın değişebileceği korkusu en yaygın düşüncelerden olabilir. Karşı tarafa bağımlı yaşamak veya öyle hissetmek, onun fikirlerini önemsemek bazı insanları yalnız yaşamanın daha kolay olduğu inancına iter. Diğer taraftan bir başkasının sorumluluğunu almak herkes için kolay bir durum değildir. “Biz” olarak düşünecek ve  bu doğrultuda kararlar almanız gerekecek. Kısacası; zamanı geldiğinde fedakâr olmanız, maddi ve manevi imkânlarınızı buna göre de ayarlamanız gerekecektir. Çünkü evlilik benden biz duygusuna ve yaşamına-hayat ortaklığına geçiştir. Bu duyguların arkasında farklı duygular gizlenebilir.

Örnekler

Örnekleri çoğaltalım; mesela kişinin anne ve babasının mutsuz ve sürekli tartışıyor olması bu korkuyu tetikleyebilir. Çevrenizde yaşayan evli çiftlerin kavgalarına ya da tartışmalarına şahit olmanız da bu korkuyu artırabilir. Çelişkiler yaşayabilir, kendinizin de mutsuz bir birlikteliğinizin olacağına inanabilirsiniz. Böylece evlilikten vazgeçer evlilik düşüncesine olan ilginiz de zamanla yok olur. Yalnız bu korku mutlu bir ailede yaşamış çocuklarda da görülebilir. Mutlu bir ailede büyüyen çocuk mükemmeliyetçi bir ruh hâlinde olur ve karşı taraftan da bunu bekler. İlişkisinde yaşadığı en küçük tartışmada bile onun anne ve babası kadar mutlu bir beraberliğinin olamayacağını düşünmeye başlar. Bir başka deyişle fazla mükemmeliyetçi olmak da bu korkunun oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca nişan, düğün merasimlerinin geleneksel uygulamaları ve bunların meydana getirdiği stres de insanı evlilikten uzaklaştırabilir. Daha iyi eş bulma düşüncesi de, evliliği zorlaştırır. Önüne çıkan adayları, ekonomik, kültürel ve eğitim alanında daha iyisini bulurum düşüncesi ile beğenmemek, bir süre sonra insanın yalnızlığını destekleyebilir.

çözüm nedir?

Peki çözüm nedir? Güven. Evlilik korkusunu aşmak için kendinize olan güveninizi üstün tuttuğunuz gibi başkalarına olan güveninizi de üstün tutmalısınız. Önyargısız yaklaşmalı, fedakâr olmalısınız. Paylaşma duygusunu pekiştirmelisiniz.  Doğru bir ilişkiden neler beklediğinizi tam anlamıyla düşünmelisiniz.  Vaz geçebileceğiniz şeyler nedir?  Hayattan beklentileriniz nedir? Gördüğüm ve yaşadıklarımdan etkilenmek benim elimdedir. Diğerlerinin tecrübesi benim için ne anlam taşıyor? Bu gibi temel soruları kendimize sormalıyız.

Pin It on Pinterest

Paylaş