Gündem

Bosna Hersek-Hırvatistan Sınırındaki Göçmenlerin Yaşam Mücadelesi Sürüyor

Bosna Hersek'in Hırvatistan sınırındaki Bihaç şehri yakınında bulunan “Lipa” göçmen kampında 23 Aralık‘ta çıkan yangının ardından açıkta kalan 1000'e yakın göçmenin yaşam koşulları, kar yağmasıyla daha da ağırlaştı.
04 Ocak 2021
@ aa

Kamp koşullarının düzeltilmesi ve yeni çadırların kurulması için Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri 150 askerin görevlendirildiğini açıkladı. Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Selmo Cikotiç, son günlerde yaşanan göçmen meselesinin insani, güvenlik ve siyasi bir konu olduğunu belirterek, daha önce Konjic’e götürülmek üzere yola çıkan ancak bölge sakinlerinin tepkisi üzerine Lipa’ya geri gelen göçmenlerin, bundan sonraki süreçte burada kalmaya devam edeceğini söyledi.

DURUM “ENDİŞE VERİCİ”

Cikotiç, yerleşim, sağlık ve çevre bakımından son derece olumsuz şartlara sahip olan kampın, bir an önce insan yaşamına uygun hâle getirilmesi için çalışmalara başlanacağına işaret etti. Kampta gerekli kurulumların yapılacağını anlatan Cikotiç, kanalizasyon çalışmalarının ardından kampın en kısa sürede göçmenlere normal hayat koşulları sunmasının planlandığını aktardı. Cikotic’e eşlik eden Avrupa Birliği (AB) temsilcileri tarafından Lipa göçmen kampındaki durum “endişe verici” olarak değerlendirilirken, ülkeye 2018 yılından beri göçmenler için 85,5 milyon Euro yardım yapıldığı ifade edildi.

GÖÇMENLER VERİLEN YEMEĞİ REDDEDİYOR

İçinde bulundukları olumsuz koşullara dikkat çekmek isteyen göçmenler, Kızılhaç Bihaç tarafından dağıtılan sıcak yemeği 3 gündür reddediyor. Kendilerini yerleştirecek yer bulamayan yetkililere tepki gösteren göçmenler, “Adalet istiyoruz” ve “AB’den yardım bekliyoruz” şeklinde sloganlar attı. Hırvatistan’a girmeye çalışan göçmenler, Hırvat sınır polisleri tarafından geri gönderildiklerini, Boşnakların ise kendilerine düşmanca tavır sergilediğini ileri sürdü.

Öte yandan Bosna Müftüsü Hüseyin Kavazoviç, “Durum ülkemiz ve Avrupa için utanç verici.” dedi. Göçmenlere iyi davranılması gerektiğine dikkat çeken Kavazoviç, “Yardıma ihtiyacı olan insanlara, ihtiyacı olan yardımı yapmak bizim görevimiz.” dedi. (aa, fy)

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş