“İz Bırakan Hayırlı Kadınlar” Anıldı

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı’nın, İslam’a ve insanlığa hizmetleri ile tanınan Müslüman kadınları anmak için yaptığı Hayrunnisa – İz Bırakan Hayırlı Kadınlar programları çeşitli bölgelerde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Gülistan Şeker

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı Hayrunnisa – İz Bırakan Hayırlı Kadınlar programları bu sene online katılımla gerçekleştirildi. Kanada’dan Avustralya’ya değin 40 bölgede 6 bin kişinin katılımı  ile yapılan programlar online gerçekleştirilmesine rağmen beğeni aldı. Programlarda Nimet Jahic, Merwa El Sherbini, Gülseren Gümüş, Dr. Ayşe Humeyra Ökten, Ayşe Çokokur, Şule Yüksel Şenler, Zübeyde b. Cafer ve Fatıma El Fihri gibi öncü kadınlar tanıtıldı.

YAŞADIĞIMIZ ASIRDA İZ BIRAKAN HAYIRLI KADINLAR

Konuyla ilgili olarak Camia’ya konuşan IGMG Kadınlar Teşkilatı İrşad Başkanı Nermin Yalınkılıç şunları söyledi: “Bu çalışma Hayrunnisalar olabilmek için IGMG Kadınlar Teşkilatı İrşad Birimi olarak, 2018 yılında başlattığımız bir projedir. İlk bölümlerimizi, sahabe hanımları ile başlattık.  Bu yılki projemizde ise bir farklılık yaparak, yaşadığımız asırda yaşamış olan hanım efendileri andık. Kendi içimizden olan hanımları andık. Bu projede hedef ve gayemiz ise bu örnek hanımların, inançları uğruna gösterdikleri fedakârlıkları, duruşları, cesaretleri, örnek özelliklerini, bu asrın mümine hanımlarına örnek olarak sunmak idi. Her Müslüman kadının da yaşadığı asırda bir Hayrunnisa –  iz bırakan bir kadın olabileceğini göstermek, hatırlatmak istedik.”

KIMILDAYAN ÜÇ PARMAĞININ HESABINI VEREMEMEKTEN ENDİŞE DUYARDI

Hayrunnisa – İz Bırakan Hayırlı Kadınlar programlarında 15 hatibe bölgelere konuk oldu. Ömrünü tekerlekli sandalyede geçiren ve sadece kımıldayan üç parmağının hesabını verememekten endişe duyan Gülseren Gümüş’ün kurduğu derneğe ve yazdığı kitaplara dikkati çekildi. Gümüş’ün “Sağlıklı azalarımızın değerini bilip, Allah için yorulmalı ve yine O’nun için ayağa kalkmalıyız.” dediği hatırlatıldı.

“ONUN ŞEHADETİ MÜSLÜMAN KADINLARA NASİHAT NİTELİĞİNDE”

2009 yılında çocuğunu parkta oynatırken tesettüründen dolayı ırkçı içerikli hakarete uğrayan ve bu yüzden mahkemede hakkını arar iken eşi ve çocuğunun gözleri önünde, şehit edilen Merve El-Sherbini programda anıldı. Onun şehadetinin Müslüman kadınlara nasihat niteliğinde olması gerektiği söylendi.

SEN ÖNCE İSLAMSIN SONRA ARNAVUTSUN

Hatibeler  Bosna’nın Nimet Jahic annesini de anlattı. Türkiye’de yapılan programın konuğu olan KT Başkanı A. Handan Yazıcı “O bir Osmanlı hanımefendisiydi, eğitimli donanımlı birkaç yabancı dile hâkim olan, yılmayan sağlam şahsiyetlerdendi. Ona, sen önce İslam’sın sonra Arnavut’sun derlerdi. İslam adına yapılan her çalışmaya öncülük etti, liderlik etti. Bosna savaşında yardımlar konusunda elçi oldu, köprü oldu. İlerleyen yaşına rağmen Kur’ân-ı Kerîm öğretti, sohbetler verdi. Deyim yerindeyse tam bir mücahide idi.” dedi.

PEYGAMBER’İ RÜYASINDA GÖRÜP, MEKKE’YE SU YOLU YAPTIRAN KADIN

Hayrunnisa – İz Bırakan Hayırlı Kadınlar programlarında Zübeyde b. Cafer hakkında, “Cömertlikte sınır tanımayan, toplumsal hayra çok önem veren hatta Efendimiz (s.a.v.)’i rüyasında görmesi üzerine Mekke’ye su yolu yaptıran cömert kadındı.” denildi.

DÜNYANIN İLK ÜNİVERSİTESİNİ İNŞA EDEN KADIN

İlimde öncülüğü ile tanınan, Fatıma El Fihri’nin hakkında ise “Ezber bozan kadın.” olarak “Yaşadığı yörenin değil, dünyanın ilk üniversitesini, El-Karaviyyın’ı tüm imkânlarını kullanarak inşa ettiren kadın.” İfadeleri kullanıldı. Onun öncülük ettiği üniversitenin İbn-i Haldun, İbn’ül Arabi, El İdrisi gibi asrın en büyük ilim insanlarını yetiştiren bir ilim merkezi olduğu vurgulandı.

DAVASINA SADIK, HASTALARINA MÜŞFİK

Cumhuriyet döneminin ilk tesettürlü doktoru Dr.Ayşe Humeyra Ökten için ise, “Kızılay tarafından hacca gönderiliyor ve orada yaptığı dua ile efendimizin yanında senelerce gelen hacıları tedavi ediyor. Bir vakfın yapacağını tek başına yapan, davası uğruna sağlam ve çevik, hastalarına karşı çok müşfik bir kadın idi. ” ifadeleri kullanıldı.