Gündem

İngiltere’de Aşırıcılıkla Mücadele Komediye Dönüştü

İngiltere aşırıcılıkla mücadele programı çerçevesinde küçük çocuklar sorguya alınıyor. En son sadaka anlamına gelen “alms” kelimesini kullanan bir çocuk, öğretmeni tarafından silahlar anlamına gelen “arms” kelimesini kullandığı iddiasıyla polis tarafından sorguya alındı.
30 Haziran 2021
@shutterstock

İngiltere’nin aşırıcılıkla mücadele programı komediye dönüştü. 4 yaşındaki çocuklara kadar aşırıcılık suçlaması yapılan mücadele programı çerçevesinde en son olarak 11 yaşındaki bir çocuk sorguya alındı. Çocuğun öğretmeni, ders sırasında çocuğun kullandığı “sadaka” anlamına gelen “alms” kelimesini,“silahlar” anlamına gelen “arms” kelimesi olarak kullandığını iddia ederek polise şikayette bulundu.

Guardian gazetesinin haberine göre söz konusu olan olayda, öğretmen çocuklara eğer ellerinde çok para olsaydı ne yapacaklarını sordu. Aşırıcılıkla mücadele programına alınmak durumunda olan çocuk “I would give alms to the oppressed” yani, “Sadaka olarak mazlumlara verirdim” cevabını verdi. Öğretmen de çocuğu aşırıcılıkla mücadele kapsamında emniyete bildirdi. Ancak polis çocuğun böyle bir ifadede bulunmadığını tespit etti.

Olay sonrası İngiltere’nin kısaca “prevent” olarak bilinen aşırılıkla mücadele programına yapılan eleştiriler daha da yoğunlaştı. Daha önce de bir anaokulu öğretmeni küçük bir çocuğun çizdiği salatalık resmini, çocuğun babasının “basınçlı bomba” imalatı yaptığını resmettiği iddiasıyla sorgulanmasına yol açmıştı.

Aşırıcılıkla mücadele programını eleştiren hukukçular, özellikle Müslüman ve Afrikalı göçmenlerin çocuklarının hedef alındığı programın ayrımcılık aracı olarak kullanıldığına dikkat çekiyor. Program, çerçevesinde denetim altına alınan çocukların büyük bölümünün öğretmen veya eğitimcilerin konuşmaları bilerek ya da bilmeyerek yanlış yorumlamasıyla gerçekleştiğine dikkat çekiliyor. Programın aşırıcılığı engellemede fonksiyonel olmadığı sebebiyle değiştirilmesi isteniyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş