Yazarlar

Siyasetten Kopamayız

Avrupa’nın birçok ülkesinde Türkiye kökenli Müslüman varlığı 50-60 yıldır daha yoğun bir şekilde kendini gösteriyor. Köken ülke de yaşanılan ülke de eşit derecede değerli, kıymetli. Peki yıllardır “yabancı” olmanın “kabullenilmeme”nin acısını derinden hisseden sadece birinci nesil mi?
03 Kasım 2021

Avrupa’nın birçok ülkesinde Türkiye kökenli Müslüman varlığı 50-60 yıldır daha yoğun bir şekilde kendini gösteriyor. Bu insanlar için aradan geçen yıllarla birlikte vatan kavramı da değişti. Buralarda doğup büyüyen ikinci, üçüncü, dördüncü nesiller dışında; ömrünün önemli bir kısmını bu topraklarda geçiren, birinci nesil için de durum böyle. Köken ülke de yaşanılan ülke de eşit derecede değerli, kıymetli. Peki yıllardır “yabancı” olmanın “kabullenilmeme”nin acısını derinden hisseden sadece birinci nesil mi?

Avrupa’da Siyaset Müslümanları Dikkate Almalı

Almanya’da geçtiğimiz haftalarda federal seçimler yapıldı. Almanya’da olduğu gibi diğer birçok Avrupa ülkesinde de aradan geçen yıllara rağmen Müslümanların taleplerinin, ne partilerin seçim programlarında ve ne de siyaset gündeminde neredeyse görmezden gelinmesi üzücüdür. 60 yıl geçmişken artık Müslümanların ihtiyaçlarını siyasetin de dikkate almasının vakti gelmiş de geçmektedir.  Hâlâ açıktan İslam düşmanlığı yapan partiler meclislerde koltuk sahibi olabilmekte, hiç çekinmeden etnik ve dinî azınlıklara karşı nefret tohumları ekebilmektedirler. Almanya’da ılımlı ve herkesi kucaklayıcı yanıyla her zaman takdir ettiğimiz sayın Merkel sonrası oluşan yeni dönemde şekillenmekte olan yeni koalisyon hükûmetinin bu problemleri koalisyon müzakerelerinde dikkate alması bu yüzden elzemdir. Koalisyon hükûmeti asgari ücretten, emeklilik, hız limitinden, vergilere kadar pek çok konuda fikir birliğine vardı. Bizler de hükûmetten dışlamayan, kucaklayan ve ırkçılığın her şekliyle kararlı mücadele eden bir siyaset istiyoruz. İslam düşmanlığı ile mücadeleye çok daha fazla öncelik veren, Müslümanlara günlük hayatlarında fırsat eşitliğini temin eden bir siyaset bekliyoruz. Müslümanları kurumsal olarak tanıyan, seslerine kulak tıkamayan bir siyaset talep ediyoruz.

Müslümanlar seçime ilgili göstermiyor

Danimarka’da da yerel seçimler 16 Kasım’da yapılacak. Danimarkalı Müslümanların seçimlere ilgi göstermediği görülüyor. Sürekli çeşitli gerekçelerle camilerin kapatıldığı haberlerinin geldiği Fransa’da da nisan ayında seçimler var. Unutulmamalıdır ki, biz siyasetle ilgilenmezsek, kendi yöneticilerimizi belirlemezsek bizi bizle ilgilenmeyen, idareciler yönetir. Bu nedenle nerede seçimler olursa olsun Müslümanlar siyasetten kopmamalıdır, partileri çok iyi analiz ederek oy hakkı bulunanlar mutlaka sandığa gitmelidir. Demokrasinin sunduğu imkânlar mutlaka değerlendirilmelidir.

Kalıcı Hizmetler İçin İnfak Vakti

Müslümanların kalıcılığının en önemli göstergeleri kalıcı müesseselerdir. Avrupa Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği (EMUG), 7 farklı Avrupa ülkesinde 12 farklı cami ve eğitim merkezinin yapımı için bir İnfak Kampanyası başlattı. Kampanyada; Almanya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Hollanda, İngiltere ve İsveç’te inşa edilecek cami, külliye, eğitim merkezleri ve anaokulları desteklenecek. Bu kalıcı müesseseleri kurmak ve yaşatmak hepimizin ortak sorumluluğudur.

Ümmetin Yetimlerine Sahip Çıkalım

Hasene International derneği birçok ülkede binlerce yetime destek oluyor. Son olarak 70 gözlemci ve temsilci Yetim Buluşmaları kapsamında 22 ülkede yetimleri ziyaret etti. Bu vesile ile bu güzel hizmetlerde emeği geçen herkese teşekkür ederken, hâlâ bir yetime el uzatmamış olanlarımıza da ümmetin yetimlerine sahip çıkma çağrımı yenilemek istiyorum.

Pin It on Pinterest

Paylaş