Sağlık

Kulak Akupunkturu: Faydası Çok, Yan Etkisi Yok

Doğal Tıp Uzmanı Semra Ersoy ile psikolojik sorunlardan migren tedavisine kadar pek çok alanda faydalanılan kulak akupunkturu üzerine konuştuk.
Ebru Kutlucan
23 Mart 2022
Kulak Akupunkturu: Faydası çok, yan etkisi yok @Shutterstock

Köln’de Doğal Tıp Uzmanı Semra Ersoy hanımın muayenehanesinin önünde zili çalarak bekliyorum. Kapıyı açan Semra hanım güler yüzüyle beni karşılıyor. İçeriye adım attığımda oldukça modern ve duvarlarda asılı olan çeşitli hüsnü hat resimleri dikkatimi çekiyor. Semra hanım, hastaları muayene ettiği odaya alıyor beni de. Ardından röportajımızın konusu olan kulak akupunkturuyla alakalı konuşmaya başlıyoruz.

Semra hanım, kulak akupunkturu nedir?

Kulak akupunkturu, kulak üzerindeki belirli noktalara iğnelerin çok ince batırılması ve bu noktaların uyarılması prensibine dayanan bir tedavi şeklidir. Kulak akupunkturu normal akupunktura benzer. İğneler kullanılır ama normal akupunktur iğnesinden daha kısa iğnelerdir. Kulaktaki deri altı daha hassastır bu sebeple de çok derine giremediği için, ince ve kısa iğneler kullanılır. Kulak akupunkturu, Çin’de yüzyıllardır uygulanan bir tedavi usûlüdür. Fas’a ve Mısır’a da dayanır. 1950 yılında bizim uyguladığımız kulak akupunkturu tekniğini Dr. Paul Nogier isimli Fransız bir doktor geliştirmiştir. Bu teknikle yapılan kulak akupunkturu vücudu uyarmak için yapılır.

Kulak akupunkturu nasıl etki eder?

Kulağımızdaki belirli yerlerin belirli organları uyardığını tespit edilmiştir. Böylelikle vücuda sinyaller gönderilir. Kulağa yapılan akupunkturda sinirin sinyalleri direkt beyine geçer ve ilgili organda bulunan sıkıntı sinyal üzerinden geçer. Kulağa ters olarak baktığınız da biçimi aynı bir fetüse benzer. Kulak memesi fetüsün baş bölgesine benzer. Kulağın formu anatomik parçalara ayrılmıştır. Hacamatta olduğu gibi refleksiyoloji bölgesi de denilebiliyor. Bu bölgelere akupunktur uygulandığında ağrı kesici etkisi vardır, antiinflamasyon dediğimiz iltihap gidericidir ve dengeleyici olduğu tespit edilmiştir. Enerjinin akımı ile blokajları ortadan kaldırıyor. Hacamatta iğne yapılmaz ama onun yerine bistüri ile kesilir yani o tedavi de de aynı şekilde blokajları ortadan kaldırılır. Örneğin böbreğinde sıkıntısı olan kişi, böbrek bölgesini temsil eden yere kulak akupunturu yaptırdığında böbrek bölgesini aktifleştirir ve ordaki sıkıntıyı giderebilir. Çin tıbbında “Çi” enerjisi vardır. Çi, evrensel hayat enerjisi demektir.

O noktalara akupunktur yapıldığı zaman psikolojik sıkıntılara iyi gelir. Kişinin anatomik olarak karın bölgesinde problemi yokken, psikolojik olarak çektiği sıkıntıdan dolayı ağrı hissediyorsa, kulak akupunkturu ona etki eder. Anksiyete, panik atak için de belirli noktalar vardır. Kulak akupunkturu vücudun onarma mekanizmasını geliştirir.

Doğal Tıp Uzmanı Semra Ersoy
@Shutterstock

Akupunktur tedavisi nasıl yapılıyor?

Kulak akupunktur tedavisi için çeşitli iğneler vardır. Çocuklara iğnesiz akupunktur tedavisi de yapılır. Bunun için bir yapışkanın üzerinde bir tohum vardır. Onu çocuğun kulağına bastırarak tedaviyi yaparız.

Klasik akupunktur da ise iğneler ince bir yapışkanın üzerindedir. Bu iğnelerle noktalar belirlenir. Noktalar, hasta hikâyesi gözetilerek belirlenir. O iğnenin haricinde “dedektör” dediğimiz kalem akupunktur vardır. Dedektörün görevi, duyu organlarımızın durumuna göre iğnelerin batırılacağı noktaları belirlemektir. Kulak akupunkturu için kullanılan iki tür iğne vardır. İlkinde iğne kulağın belirli bölgesine batırılır ve 20-40 dakika arası beklenir, sonrasında çıkarılır. Onun haricinde kalıcı iğneler de vardır. Bu kalıcı iğneler yapışkanlıdır. Kalıcı iğneler terapiye göre uzun süre etkisini sürdürür. Bunlar 5-6 gün sonra çıkarılır.

Hangi hastalıklar tedavi edilir?

Kulak akupunkturu tüm ağrılarda, alerjilerde, hormon ve psikolojik bozukluklara karşı etkilidir. Depresyon, uykusuzluk vs. gibi sorunlarda uygulanabilir. Sigara bıraktırma veya zayıflama yöntemi olarak da yapılmaktadır. Zayıflamak için sırf kulak akupunkturu yapılması pek fayda vermez ama planlı bir zayıflama programına destekleyicidir. Bel, boyun, omuz sorunlarına, siyatik sinir sıkışmalarına, migrene ve tenisçi / golfçü dirseğine karşı oldukça etkilidir. Ayrıca astıma, baş dönmelerine, kalça ve diz sorunlarına karşı da yapılması tavsiye edilir.

Klasik akupunkturun kulak akupunkturundan farkı, lokal olarak sıkıntıları gidermesidir. Yani, kulak akupunkturunda sinyaller üzerinden rahatsızlıklar giderilirken, akupunkturda hangi organda rahatsızlık varsa lokal olarak oranın tedavi edilmesi şeklidir.

Kulak akupunkturunun yan etkisi var mıdır?

Evet, vardır. Ancak çok düşüktür. Akupunkturdan sonra iltihaplanma riski vardır. Ama akupunktur yapmadan evvel bölge dezenfekte edildiği için, iltihaplanma riski de azalır. Bunlara yan etkiden ziyade komplikasyon diyoruz. Terlemek, yorgunluk ve tansiyon düşmesi de olabilecek komplikasyonlardandır. Onların haricinde duş yaparken hastalarımızın dikkat etmesi gerektiğini söylüyoruz. Yukarıda sayılan komplikasyonlar normal kan alırken de oluşabilir.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş