Toplum

Avrupa’da Yaşayan Müslümanlar Bu Yıl Hac İbadetini Gerçekleştirebilecek mi?

Avrupa’da yaşayan Milyonlarca Müslümanı yakından ilgilendiren hac organizasyonu ile ilgili önemli gelişmeler var. Avrupa’dan kutsal topraklara gidişte son durum nedir? Avrupa’daki Müslümanlar bu yıl hac yapabilecekler mi?
08 Haziran 2022
İslam Toplumu Millî Görüş IGMG Hac-Umre Başkanı Tahir Köksoy, Avrupa'da yaşayan Müslümanları yakından ilgilendiren bu yılki hac ibadetiyle alakalı merak edilen bu ve benzeri soruları Camia Haber aracılığıyla yanıtladı. @aa

Avrupa’da yaşayan Milyonlarca Müslümanı yakından ilgilendiren hac organizasyonu ile ilgili önemli gelişmeler var. Avrupa’dan kutsal topraklara gidişte son durum nedir? Avrupa’daki Müslümanlar bu yıl hac yapabilecekler mi? Suudi Arabistan Hac Bakanlığı nasıl bir organizasyon düşünüyor? İslam Toplumu Millî Görüş IGMG Hac-Umre Başkanı Tahir Köksoy, Avrupa’da yaşayan Müslümanları yakından ilgilendiren bu yılki hac ibadetiyle alakalı merak edilen bu ve benzeri soruları Camia Haber aracılığıyla yanıtladı.

Avrupa’dan kutsal topraklara gidişte son durum nedir?

Pandemi sürecinde dünyada birçok sektörde kapanma olduğu dönemde hac ve umre seyahatleri de durmuştu. 2021 Aralık itibarıyla umre seyahatleri başladı. Bu vesileyle hac hazırlıkları da başladı. Ancak Suudi Arabistan Hac Bakanlığı ramazan ayından sonra sözlü olarak bir kararı paylaştı. Buna göre Avrupa, Amerika, Kanada ve Avustralya hac ve umre şirketlerinin hacı adaylarını getiremeyeceğini ve online platformlardan kayıtların direkt alınacağını paylaştı.

Online Platform Uygulaması Hangi Bölgeleri İlgilendiriyor?

Online platform sistemi Avrupa, Amerika, Kanada ve Avustralya’daki hacı adayları için geçerli olacak. Türkiye’de bu uygulama yok. Devletler bazında İslami ülkelerde online platform üzerinden kayıt sistemi olmayacak. Bu yıl hacı adayları rezervasyonlarını kendileri yapmaları gerekecek. Bunların içerisinde kura çekimi yapılacak ve talebe göre 22-25 bin hacı adayı seçilecek. Aslında en önemli bölüm ve bizi de zorlayan bölüm bu. Tabi bu sistem bu yıl deneme olacak. Bir dahaki yıllar bunun olmayacağı kanaatindeyiz fakat şu an için bu sistem uygulanacak.

İslam Toplumu Millî Görüş IGMG Hac-Umre Başkanı Tahir Köksoy

Fiyat Ne Kadar Olacak?

Özetle şunu söylememiz gerekiyor: Şu ana kadar resmî bir karar açıklanmadığı için hiçbir kurum ve kuruluş hac fiyatlarını açıklayamadı. Fiyatların bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Resmî açıklamalar olmadığı için net bir bilgi verilemiyor. Fakat aldığımız duyumlar üzerinden konuşacak olursak en uygun paketin 8-9 bin Euro arasında olacağı konuşuluyor.

IGMG Hac-Umre ve Seyahat İşleri olarak bu son gelişmeler karşısında sizin tutumunuz ne olacak?

İslam Toplumu Millî Görüş hac ve umre organizasyonu Avrupa’da marka hâline gelmiştir. Bizim özelliğimiz hacı adaylarımıza henüz yolculuk başlamadan bölgelerinde çeşitli eğitimler sunmak, hanım görevlilerden, hizmet görevlilerine kadar 7 farklı dilde rehberlik hizmeti vermektir. Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’nın kararına saygı duyuyoruz fakat Avrupa’nın dört bir yanından gelen hacı adaylarımıza nasıl bir hizmet sunulacağı noktasında soru işaretleri var. Hacılarımızın vizelerini bu yıl biz alıyoruz fakat havalimanına inişten otellere, ilk tavaftan Arafat’a kadar Suudi Arabistan Hac Bakanlığı tarafından bir organizasyon gerçekleşecek.

Hem bu yıl hem de gelecek yıllarda hacca gitmek isteyen yine onbinlerce kişi var, onlara buradan çağrınız ne olacak?

Hac ibadeti bizim kulluk görevlerimizden. Şartlar dahilinde gidilmesi lazım. Biz hacı adaylarımızın yüzde 50’sinin kaydını 2023 yılına kaydırdık. Ben inanıyorum ki, bu deneme yılından sonra kaldığımız yerden devam edeceğiz ve güzel organizasyonlarda buluşacağız. Bize güvenen ve sabırla bekleyen tüm bölge temsilcilerimize ve özellikle de hacı adaylarımıza teşekkür ediyorum. Allah 2023 yılında hepimizi Arafat’ta buluştursun.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş