Yazarlar

İnsanların İnançlarına Göre Giyinmesi Sorgulanmamalıdır

Müslüman kadınlar; inançları gereği taktığı başörtülerinden dolayı yıllardır mahkemelerde de hak mücadelesi veriyor.
26 Ekim 2022

Müslüman kadınlar; inançları gereği taktığı başörtülerinden dolayı eğitimden, iş hayatına, günlük yaşama değin çok geniş bir alanda çeşitli zorluklarla karşılaşıyor, inandıkları gibi yaşayabilmenin mücadelesini veriyor. Bu kapsamda Müslüman kadınlar yıllardır mahkemelerde de hak mücadelesi veriyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde bu konuyla ilgili görülen yerel davalar mevcut.

Bu davalar Avrupa Adalet Divanı nezdinde Avrupa düzlemine taşındığında konu daha da çetrefilli bir hâl alıyor. Nitekim Avrupa Adalet Divanı, son olarak Belçika’daki bir davadan hareketle Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde, işverenlerin çalışanlarına başörtüsü takmasını ve çeşitli dinî sembolleri yasaklayabileceğine hükmetti. Avrupa Adalet Divanı, bu yönde yerel mahkemelerin verdiği kararları da onaylamış oldu.

Gündem | 14 Ekim 2022 “Avrupa Adalet Divanı’nın Başörtüsü Kararı Müslüman Kadınların Dışlanmasını Teşvik Ediyor” 14 Ekim 2022

Bu kararlarda her ne kadar “dinî semboller kavramı” kullanılmış olsa da kararın bizzat etkilediği kesim başörtülü Müslümanlar. Kimi çevrelerce Müslümanların “topluma entegrasyonu” hâlâ tartışılıyorken, Müslümanlar; entegre olamama, toplumdan kendilerini soyutlama, gettolaşma ithamlarına maruz bırakılıyorken, bu şekilde Müslümanları toplumun dışına iten, Müslüman kadınları iş hayatından mahrum bırakan, tabiri caizse “iş ve inanç arasında tercih”e zorlayan bu ve benzer kararları büyük bir talihsizlik olarak addediyoruz. Yetkililer, işverenler, yöneticiler, insanların kılık kıyafetlerine değil topluma hangi alanlarda katkıda bulunabileceklerini göz önünde bulundurarak adım atmalıdırlar.

Hollanda’da Kur’an Yakma Eylemleri

Öte yandan Hollanda’da PEGIDA Hareketi, 22-23 Ekim’de iki ayrı şehirde Kur’an yakma eylemleri gerçekleştirmek istedi. İzinli gösterilerde Kur’an yakılmasına müsaade etmeyen duyarlı emniyet yetkililerine de teşekkür ederiz.

Köln’de ise 14 Ekim’de belediyenin projesi kapsamında ilk kez açıktan ezan okundu. Her ne kadar ses sınırı oldukça düşük tutulsa da bu projenin ve bu bağlamda hoparlörden ezan okunmasının, Köln’de Müslümanların beklentilerine kulak verildiği, Müslümanların bu toplumun bir parçası olarak kabul edildiğinin bir göstergesi olarak uygulandığına inanıyoruz. 

Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması

Elhamdülillah, 34. Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışmamızı da gerçekleştirdik. Yarışmada aynı zamanda hafızlarımız ve genç imamlarımız için de sunumlar icazet törenleri düzenlendi. Her biri birbirinden değerli bu çalışmalarda yer alan başta; hocalarımız, yarışmacılarımız, hafızlarımız, onlara her daim destek olan aileleri olmak üzere herkese şükranlarımı sunuyorum. Allah her birimizi Kur’an’a hadim kullarından eylesin.

Pin It on Pinterest

Paylaş