Yazarlar

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Geç Kalınmış Bir Haktır

Yıllardır Almanya'da yaşayan insanlar çifte vatandaşlık imkânının bulunmaması nedeniyle âdeta iki vatan arasında tercih yapmaya zorlanıyordu. Nihayet Alman hükûmeti konuyu gündemine aldı.
09 Kasım 2022

Almanya Türkiye arasında 30 Ekim 1961’de imzalanan İş Göçü Anlaşması 61. yılını doldurdu. 61 yıl içinde Türkiye kökenliler Almanya’da yaklaşık dört milyonluk nüfusa ulaştı. Çoğunluğunu işçilerin oluşturduğu ilk kuşağın çocukları, torunları, Almanya’da hizmet eden bilim insanları, akademisyenler, avukatlar ve işverenler oldu. Her iki toplum ve kültür de birbirinden çok şey öğrendi. Tüm bu gelişmelere rağmen Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler için çifte vatandaşlık konusunu hükûmet sonunda gündemine aldı.

Gündem | 10 Eylül 2021 Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye Kökenlileri Ağırladı: “Siz Buraya Geldiğinizden Beri Biz Değiştik” 10 Eylül 2021

“ÇİFTE VATANDAŞLIK SONUNDA HÜKûMetin gündeminde”

Bu geçen süre içinde maalesef Nasyonel Sosyalist Yeraltı Terör Örgütü cinayetleri, Hanau, Mölln ve Solingen saldırıları başta olmak üzere çok sayıda ırkçı ve yabancı düşmanı saldırıda onlarca canımız da kurban verildi. Acısıyla, tatlısıyla geçen bu 61 yılın ardından Almanya’daki Türkler için artık “misafirlik, misafir işçi”, “gurbetçi” tanımlamaları geride kaldı.  Almanya Cumhurbaşkanı sayın Frank-Walter Steinmeier da konuyla ilgili olarak “Sizin için ayrılmış olan yeri alın, tam ortadaki yeri doldurun. Bu toplumun şekillendirilmesine katılın, zira bu sizin toplumunuz.” ifadeleriyle tam da bu gerçekliği ortaya koymuştur. Bu bağlamda yıllardır buralarda yaşayan insanlar çifte vatandaşlık imkânının bulunmaması nedeniyle âdeta iki vatan arasında tercih yapmaya zorlanıyordu. Bir yanda köken ülke, bir yanda ailesini kurduğu, dilinin ikinci ana dili olduğu, yaşamını sürdürdüğü ülke… Şüphesiz pek çok Türkiye kökenli için bu çok zor bir tercih. Ancak nihayet Almanya hükûmeti konuyu gündemine aldı. İçişleri Bakanlığı Çifte Vatandaşlık Yasası’nın modernize edilmesi için gerekli zemini oluşturacaklarını açıkladı. Başbakan da bu konuda tam desteğini sunuyor. Kendisine teşekkür ederiz. Geç kalınmış bu hakkın daha da gecikmeden vatandaşlara sunulması için gerekli adımların ivedilikle atılacağına inanıyoruz. Bu adımlar, pek çok ırkçı ve ayrımcı uygulamaya maruz kalan Türkiye kökenlilerin gönlüne su serpecektir.

Gündem | 9 Kasım 2022 Uluslararası Uygur Forumu Avrupa Parlamentosu’ndaki Panelle Başladı 9 Kasım 2022

Mevlüde Genç Örnekliği

Almanya’nın Solingen kendinde yaşayan ve ailesinin 5 ferdini ırkçılığa kurban veren Mevlüde Genç 30 Ekim’de hayatını kaybetti. Irkçılığın en acı yüzüne şahit olan, çocuğu torunları ve yeğenini bu hain kundaklamada kaybenden Genç, tüm acısına rağmen ırkçılığa karşı barış çağrılarıyla her kesimin takdirini topladığı bir hayat sürdü. O, “Irkçılığın acısıyla ben yandım, başkaları yanmasın, kin tutmayın. Huzur olsun, kardeşlik olsun.” çağrılarıyla, o olgun ve müşfik hâliyle adına verilen ödüllerle hep hayırla yâd edilecek. Allah gani gani rahmet eylesin.

Uluslararası Uygur Forumu

Doğu Türkistan halkına yönelik soykırıma hayır demek için Brüksel’deki Uluslararası Uygur Forumu’nda biz de yerimizi aldık. Forumun, dünya kamuoyunun Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım ve insan hakları ihlallerine karşı duyarlılığını arttırmaya bir katkı sunmasını temenni ediyoruz.

Pin It on Pinterest

Paylaş