Toplum

Belçika’da Eczanelerde İlaç Krizi Yaşanıyor

Belçika'da eczanelerde aralarında antibiyotik, ağrı kesici, kalp ve diyabet ilaçlarının da bulunduğu yüzlerce ilaca erişilemiyor.
27 Ekim 2022
@aa

Belçika Federal İlaç Ajansının (FAMHP) verilerine göre, ülkede sağlık alanında ciddi sorun yaşanıyor. Ülkedeki eczanelerde yüzlerce ilaç bulunmuyor. FAMHP’nin Belçika’da kullanımda bulunan ilaçlar listesindeki 616 farklı ürün, “geçici kullanım dışı” olarak sınıflandırılmış durumda.

Listede antibiyotik, göz damlası, ağrı kesici, ateş düşürücü, balgam sökücü, kalp, kolesterol, epilepsi, antibiyotikli krem, kas gevşetici ve diyabete yönelik yüzlerce ürün ülkede bulunamayan ilaçlar arasında sıralanıyor. Listenin açıklama kısmında bu ilaçların üretimdeki gecikme, talepteki artış, etken madde sağlanamaması ve ulaşım sıkıntıları gibi tedarik sorunları yüzünden temin edilemediği belirtiliyor.

Söz konusu yüzlerce farklı ilaç, ülkedeki eczanelerden satın alınamazken bazılarının yerine ise muadilleri temin edilebiliyor.​​​​​​​

İNSÜLİN İĞNELERİ VE AĞRI KESİCİ SIKINTISI

Camia Haber’e konuşan Eczacı Ömer Sıkıer konula ilgili olarak şunları aktardı: “Geçtiğimiz süreçte özellikle çocukların ve bebeklerin kullanabileceği ağrı kesicilerle ilgili ciddi problemler yaşandı. Diyabet hastalarının kullandıkları insülin iğneleri de büyük problem olmuştu geçtiğimiz aylarda ancak şu günlerde bu sorunlar yavaş yavaş çözülmeye başlıyor. İlaçlarla alakalı sıkıntı tedarik zinciri nedeniyle yaşandığı için bu sorun tek Belçika’da yaşanan bir sorun değildi. Bunun yanı sıra tabiki insanlara alternatifler sunmak gerekiyor. Daha kolay erişilebilen alternatif ilaçlara yönlendirdik veya ilaçların etken maddelerini temin ederek eczacılar kendileri ilaç yapıyor. Zaman zaman diğer ülkelerde farklı farklı ilaçlarda tedarik sıkıntısı olabiliyor o ilaç burda varsa burdan gönderiyoruz veya burda olmayıp başka ülkede olan ilaçları da diğer ülkelerden tedarik ediyoruz.”

(AA/C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş