Yazarlar

Bagaj Gecikmesinde Tazminat Talebi

Celle Bölge Yüksek Mahkemesi'ne göre Avrupalı bir yolcu, daha az gelişmiş ve kültürel açıdan yabancı bir ülkede bagajını kaybediyorsa, bu onun için ciddi bir sorundur.
28 Kasım 2022

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletindeki Celle kentinde Eyalet Yüksek Mahkemesi, kayıp bagaj parçalarının seyahatin amacını önemli ölçüde engellediğine karar verdi. Havayolu şirketi yolcuya kıyafetlerinin masrafını ödemek zorunda kaldı.

Kıyafetlerin Olduğu Bagaj Gecikince…

Yine yaşanmış bir olayı ve bunun üzerine mahkemenin verdiği kararı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir aile Hannover’den Kenya’ya, aile fertlerinden birinin 50’nci yaş gününü kutlamak için, seyahat etti. Ancak doğum günü partisi için özellikle seçilen kiyafetlerin de dahil olduğu valiz, bir haftalık gecikmeyle Kenya’ya ulaştı.

Havayolu şirketi, Hannover Bölge Mahkemesinin (LG) kararının ardından yedek kıyafetlerin masraflarını, yani bagaj parçasının içeriğini, ödemek zorunda kaldı. Ancak mahkeme, davacının uçak bileti ücretinin iade talebini reddetti.

Bilet Almadan Önce Yolculara Bilgi Verilmeli

Mahkeme havayolu şirketinin bagaj taşımacılığında önemli bir gecikme riski olduğuna dair bir bilgilendirme yapması gerektiğini belirtti. 20 Ekim 2022 tarihli karara göre yolcular uçak bileti almadan önce bagajlarının gecikmeli ulaşabileceğine dair bilgilendirilmediği takdirde, olası bir gecikmede yolcuya masraflarının tamamını ve bilet ücretini ödemek zorunda.

Avrupalı Yolcu Daha Az Gelişmiş Bir Ülkeye Giderse…

Yukarıda bahsi geçen olayda taşımacılık hizmetinden ötürü yolcuların seyahatinin amacı değersiz hâle gelmiştir, zira vaktinde gelmesi gereken bagajın içerisinde yaş günü için hazırlanan kıyafet bulunuyordu. Celle Bölge Yüksek Mahkemesi’ne göre Avrupalı bir yolcu, daha az gelişmiş ve kültürel açıdan yabancı bir ülkede bagajını kaybediyorsa, bu onun için ciddi bir sorundur. Orada gereken yedek eşyaları tedarik etmek ki şayet mümkünse, önemli ölçüde zaman gerektiren bir durumdur. Sonuç olarak planlanan gezinin asıl amacı kesintiye uğramıştır.

Pin It on Pinterest

Paylaş