Toplum

Almanya’da Ev Kiralarını Devletin Kira Yardımının Artırdığı Açıklandı

Almanya’da devletin sosyal konut üreterek kira fiyatlarını düşürmek yerine, yüksek kira yardımı yaparak kira artışlarını körüklediği açıklandı.
16 Ocak 2024
@shutterstock

Almanya’da sürekli olarak ev kiralarının artmasında, devletin yaptığı kira yardımının etkisi olduğu açıklandı.

Hannover kentinde gayrimenkul sektöründe uzmanlaşmış Pestel Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre devlet, sosyal konutlarla kiraları düşürmek yerine, yaptığı konut ve kira yardımı ile kira fiyatlarının artışlarını körüklüyor.

Pestel Enstitüsü, kiraların en yüksek olduğu şehirlerden Münih örneğini vererek, gerek devletin sosyal yardım alanlara, iş ve iş bulma kurumunun (Jobcenter) iş arayanlara yaptığı yüksek kira veya konut yardımı ile kira artışlarını körüklediğini ortaya koydu.

Toplum | 15 Ocak 2024 Almanya’da Sosyal Konutlar Hızla Azalıyor 15 Ocak 2024

Normal Kiradan 6 Euro 40 Cent Daha Fazla Ödeme Yapılıyor

Araştırmaya göre Münih’te devlet kira yardımı olarak metre kare başına 19 Euro 20 Cent ödeme yapıyor. Kiraların zaten yüksek olduğu bu şehirde normal kiralar metre kare başına bu fiyattan 6 Euro 40 Cent daha düşük.

Devletin yaptığı yüksek kira yardımı dolayısıyla ev sahiplerinin yüksek kira istemesinin yolunun açıldığına dikkat çekilen araştırmaya göre, son yıllarda devlet desteğine ihtiyaç duyan nüfusta önemli ölçüde azalma olmasına rağmen, kira ve konut yardımında önemli artışlar oldu.

Çözüm Sosyal Konut Üretmek

Uzmanlar hem devletin hem de yardıma muhtaç vatandaşların konut veya kira masraflarının düşürülebilmesi için sosyal konut inşasına yönelinilmesini tavsiye ediyor.

Ancak Almanya’da özelleştirme sonucunda sosyal konut sayısı 1990 yılından beri sürekli bir düşüş gösteriyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş