Yazarlar

“Üzülme, Allah Bizimle Beraber”

“Hani onlar mağaradaydı; o, arkadaşına, ‘üzülme, Allah bizimle beraberdir’ diyordu.”
17 Ocak 2024

2023 yılının son Dini İstişare Kurulu toplantısını Mekke’de Umre ile birlikte yaptık. Bazı ziyaret mahallerine gitme imkânımız oldu. Daha önce gelmiş olduğumuz Umre programında Cebelinûr’un zirvesindeki Hira’ya çıkmıştık. Bu defa da onu tam karşıdan gören bir otelde kaldık ve hasretimizi giderdik. Ama Sevr Dağı’nın zirvesindeki mağaraya gitmek istiyorduk ve nihayet bu defa o fırsatı bulduk. Aslında mağara olarak ifade edilen her iki mekân da kaya aralıklarından ibaretti.

Toplum | 21 Aralık 2023 Dünyanın Dört Bir Yanından 10 Bine Yakın Müslüman Umre Yolcusu 21 Aralık 2023

Sevr, ibret dolu hatıralara sahip bir mekân. Çok dik olduğundan çıkmak son derece zor, uçurumları çok. Çıkmak ve inmek neredeyse üç saatı buluyor.

Mekke müşriklerinin öldürme kararını haber alan Hz. Peygamber (s.a.v.) Hz. Ebû Bekir (r.a.) ile birlikte Medine’ye hicret etmek üzere bir plan yaptı. Hz. Ali’yi evinde bırakıp gece vakti Hz. Ebû Bekir’in evinin arka kapısından çıktılar. Müşrikleri şaşırtmak için de Medine yönünün ters istikametinde olan Sevr’e yöneldiler. Orada üç gün geçirdiler. Ancak Araplar arasında iz sürme tekniği ile gidenin yerini tespit edebilen insanlar vardı. Nitekim onların bulundukları yere kadar geldiler. Ancak rivayete göre mağaranın kapısına yuva yapan örümcek onların eğilip bakmalarına engel oluşturdu. Bu arada Hz. Ebû Bekir, Hz. Peygamber için endişeye kapıldı ve: “Yâ Rasûlallah! Eğilip baksalar bizi görecekler” dedi. Hz. Peygamber “Üzülme Allah bizimle beraber.” diyerek onu sakinleştirdi. Bu olay Kur’ân-ı Kerîm’de Tevbe suresinin 40. Ayetinde anlatılır.

Hz. Peygamber ve Hz. Ebû Bekir 13 Eylül 622 tarihinde kendileri için hazırlanan develeri ile birlikte yolu bilen Abdullah b. Uraykıt ile yola çıktılar. Ancak Hz. Peygamberin başına iki yüz deve konulmuştu. Nitekim iyi bir iz sürücü olan Sürâka b. Mâlik yolda onlara yetişti. Atı sürçtü ve yere düştü. Tekrar onlara saldırmak istedi başaramadı ve onların Allah’ın korumasında olduğunu anladı. Hz. Peygamberden özür diledi, ihtiyaçlarını sordu. Hz. Peygamber hiçbir şey istemediğini sadece kendileri hakkında kimseye bilgi vermemesini rica etti, bunun üzerine Sürâka bir eman alarak oradan ayrıldı, geriden gelenlere hatalı bilgiler vererek onları şaşırttı ve Hz. Peygambere ulaşmalarını engelledi, hicretin 8. Yılında da Müslüman oldu.

Kıssadan hisse şudur: Allah dilerse evlerin en çürüğü olan örümceğin evi en sağlam sığınak olur, Allah dilerse en azılı düşman en büyük destekçiye dönüşür.

O halde Allah’ın, yanında olduğu insanın karşısında kimin olduğunun; Allah’ın yanında olmayanın kimin yanında olduğunun bir önemi yoktur.

En doğrusunu Allah bilir.

Prof. Dr. Saffet Köse
Prof. Dr. Saffet Köse

Son Yazıları

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş