Toplum

Anneleri Sevindiren Karar: Başka Bir AB Ülkesinde Çocuk Yetiştirmek Emeklilik Süresine Eklenir

Avrupa Birliği Adalet Divanı, başka bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinde geçen ebeveynlik süresinin, yani çocuk bakım ve yetiştirme süresinin emeklilik süresine eklenmesi gerektiğini bildirdi.
27 Şubat 2024
@shutterstock

Almanya’da, Hollanda’da yaşayan ve iki çocuğunu da Hollanda’da yetiştiren bir annenin Alman Emeklilik Sigortası aleyhine açtığı davayı değerlendiren Avrupa Adalet Divanı, AB ülkelerindeki çocuk yetiştirme sürelerinin, emeklilik sürelerine eklenmesi kararını aldı.

Mahkeme, AB içindeki serbest dolaşım hakkının, AB ülkeleri içindeki çalışma sürelerinin kişinin vatandaşı bulunduğu ülkesindeki emeklilik sürelerine sayılması gerektiği gibi, ebeveynlik süresinin de eklenmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme bu sürelerin, doğumdan önce Alman Emeklilik Sigortasına ödenme yapılmamış olması durumunda da yazılabileceğini bildirdi.

Almanya’da Doğumdan Önce Sigorta Ödemedi, Çocuklarını Hollanda’da Büyüttü

Almanya’ın Hollanda sınırındaki Aachen bölgesinde yaşayan bir kadın, Almanya’da çalıştığı sürelere Hollanda’daki çalışma sürelerinin yanı sıra Hollanda’da çocuk yetiştirme sürelerinin de eklenmesini istedi. Alman Emeklilik Sigortası bu isteği, kadının, çocukların doğumundan önce Alman Emeklilik Sigortasına herhangi bir ödeme yapmamış olmasını gerekçe göstererek reddetti.

Bunun üzerine ilgili kadın Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Sosyal Mahkemesi’nde dava açtı. Kadın, Hollanda’da yetişen çocuklarının bakım süresinin Almanya’da emeklilik süresine eklenmesini istedi.

Alman mahkemesi, çocukların Almanya dışında büyütülmüş olmasını gerekçe göstererek, Emeklilik Sigortası’nı haklı buldu ve AB adalet Divanı’nın görüşüne başvurdu.

Doğumdan Önce Sigorta Ödemeden de Sigorta Süresine Yazılır

Avrupa Adalet Divanı, ise Alman sosyal mahkemesinin kararının doğru olmadığını, emeklilik maaşı hesaplanırken prensip olarak diğer AB ülkelerinde çocuk yetiştirmek için geçirilen sürelerin de dikkate alınması gerektiği yönündeki kararını tekrarladı.

AB Adalet Divanı, AB ülkelerindeki çocuk yetiştirme sürelerinin, çocukların doğumundan önce Alman Emeklilik Sigortası’na bir ödeme yapılmamış olması halinde de eklenmesi gerektiğine hükmetti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş