Toplum

Almanya’da Emeklilere Güzel Haber: Temmuzda Maaşlara Zam Geliyor

Almanya'da yaklaşık 21 milyon emekliyi ilgilendiren son rapora göre, Temmuz 2024'ten itibaren emekli maaşlarında yüzde 3,5 oranında bir artış bekleniyor.
29 Şubat 2024
@shutterstock

Almanya’daki yaklaşık 21 milyon emekliyi ilgilendiren güzel bir haber geldi. Yeni yayınlanan Emeklilik Sigortası Raporu’na göre, Temmuz 2024’ten itibaren emekli maaşlarında en az yüzde 3,5 artış beklendiği açıklandı. Ancak kesin artış oranının ise 2024’ün ilkbaharında belirleneceği ifade edildi.

doğu batı farkı artık yok

Uzun süre boyunca Doğu ve Batı Almanya için farklı emeklilik değerleri bulunuyordu. Bu farklılıklar 1 Temmuz 2018’den itibaren ortadan kaldırıldı. Emeklilik değeri, bir kişinin bir yıl boyunca ortalama kazanç elde ettiği ve bu kazanç üzerinden emeklilik primi ödediği durumda aylık emeklilik maaşına denk gelen miktarı ifade ediyor. 1 Temmuz 2023’ten itibaren bu değer Doğu ve Batı Almanya’da eşit olarak 37,60 Euro olarak belirlendi.

Toplum | 19 Şubat 2024 Almanya’da Maaşların Düşüklüğü Sebebiyle 63-67 Yaşında Emekli Olabilecek 1.5 Milyon İnsan Hâlâ Çalışıyor 19 Şubat 2024

aynı oranda artırılacak

Bu nedenle tüm Almanya için emekli maaşları aynı oranda artırılacak. Bir kişinin emekli maaşı miktarı, emeklilik puanına göre hesaplanıyor. Bu puan, mevcut emeklilik değeri ile çarpılarak hesaplanıyor. Emeklilik maaşı her yıl temmuz ayında belirleniyor.

sosyal derneklerden tepki

Tahmin edildiği gibi emekli maaşına yüzde 3,5 zam gelmesi durumunda, bbn euro emekli maaşı alan bir kişi, bunu yerinde bin 35 Euro olacak. Ancak sosyal dernekler ise bu artışın yetersiz olduğunu savunurken, her geçen gün daha fazla emeklinin temel emeklilik güvencesi adlı sosyal yardıma muhtaç olduğunu belirtiyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş