Gündem

Uzaydan 2,5 Tonluk Batarya Almanya’ya Düşecek: Hangi Şehirler Tehlikede?

Uluslararası Uzay İstasyonu ISS'den dev bir batarya bloğu Almanya'ya doğru hızla ilerliyor. Özellikle Kuzey Ren-Vestfalya bölgesi tehlikede.
07 Mart 2024
@Nasa

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’den dev bir batarya bloğunun, 8 Mart Cuma günü Almanya’ya düşeceğini duyurdu. Buna göre özellikle Kuzey Ren-Vestfalya’daki şehirlerin tehlikede olduğu ifade edildi. Hesaplanan koridor içinde Ruhr bölgesinin bulunduğu vurgulandı.

toplam ağırlığı yaklaşık 2 bin 600 kg

Söz konusu cisimle ilgili bilgilendirmede bulunan Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, “Bu cisim, 21 Mart 2021’de Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’den ayrılmış bir batarya bloğu. Toplam büyüklüğü 4x2x1,5 metre ve yaklaşık 2 bin 600 kg ağırlığında.” diye kaydetti.

bir parçası bir kaç kilo ağırlığında

Buna göre bu cismin dünyaya yüzlerce parça halinde düşebileceğinin altı çizildi. Bu parçaların bir tanesinin bir kaç kilo ağırlığında olabileceği vurgulandı. Tam olarak nereye düşeceğinin ise belirsizliğini koruduğu ifade edildi.

“almanya için tehlike ihtimali çok düşük”

Alman Uzay Durumu Merkezi ise yaptığı açıklamada, Almanya için bir tehlike ihtimalinin çok düşük olduğunu kaydetti. Yapılan açıklamada, “Beklenmedik bir şekilde Almanya’nın etkileneceğine dair işaretler belirirse, olası tehlikeye uygun şekilde reaksiyon göstermek için mevcut kriz tepki mekanizmaları kullanılacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

uzmanlar endişelerini dile getirmişti

Üç yıl önce NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’den eski bataryalarla dolu 2,9 tonluk yük paletinin atıldığını duyurmuş, fakat bu duyuru fazla önemsenmemişti. NASA, o dönemde operasyonu “zararsız” olarak nitelendirmişti. Ancak Jonathan McDowell gibi bazı uzmanlar, SUV büyüklüğündeki batarya bloğunun atmosferde tamamen yanması ile ilgili şüphelerinin oldğunu belirtmişti. Söz konusu cisim, uluslararası uzay istasyonundan atılan en ağır obje olarak da dikkat çekmişti.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş