Toplum

Almanya’da Çalışanlar Ortalama 2 bin 761 Euro Enflasyon Primi Aldı

Almanya'da 2024 yılının sonuna kadar sürecek olan “Enflasyon Primi” uygulaması ile ortalama olarak çalşanlar 2 bin 761 Euro aldı.
14 Mart 2024
@shutterstock

Almanya’da yaşanan ekonomik kriz sonucu hükümetin vatandaşları finansal anlamda rahatlatma amacıyla başlatılan “Enflasyon Primi” uygulaması 2024 yılının sonuna kadar devam edecek. Almanya Federal İstatistik Kurumu yayınlanan rapora göre, iş verenler tarafından çalışanlara ödenen primden yararlananların oranı Ekim 2022’den bu yana yüzde 77,9 oldu.

“özel bir ödeme alma şansları yüksek”

Hans-Böckler Vakfı’na bağlı Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden (WSI) Uzman Malte Lübker de konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, “Enflasyon primi ile alakalı bu veriler, toplu iş sözleşmeli çalışanların, tatil ve noel bonuslarında olduğu gibi, temel ücrete ek olarak özel bir ödeme alma şansının yüksek olduğunu gösteriyor.” dedi.

Toplum | 6 Ekim 2022 Almanya’da Çalışanlara 3 Bin Euro’ya Kadar Prim: Kimler Faydalanabilecek? 6 Ekim 2022  

Toplu iş sözleşmesine bağlı olmayan şirketler verilere yansımadı

Ancak, çalışanların yaklaşık yarısı genel veya şirket içi toplu iş sözleşmelerine bağlı şirketlerde çalışıyor. Birçok şirket ise gönüllü olarak sektöre özel toplu sözleşmelere uyuyor. Toplu iş sözleşmesine bağlı olmayan işverenlerin ise ne kadarının bu ödemeyi yaptığı söz konusu verilere yansımıyor.

miktarlar sektöre göre büyük farklılıklar gösteriyor

Primlerin miktarları ise sektörlere göre büyük farklılıklar gösteriyor. Buna göre, en düşük prim alan sektör ortalama bin 104 Euro ile inşaat sektörü ve bin 689 Euro ile tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörleri oldu. En yüksek ödemeleri ise 3 bin Euro ile Kamu Yönetimi, Savunma ve Sosyal Güvenlik çalışanları aldı.

enflasyon primi

Almanya’da Enflasyon Primi kapsamında iş verenler tarafından çalışanlara 3 bin Euro’ya kadar destek sağlanıyor. Bu uygulamanın bu sene sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş