İsveç

İsveç’te Başörtüsü Sebebiyle İşten Çıkarılan Kadına Tazminat Ödenecek

İsveç’te başörtülü olduğu için işten çıkarılan kadına "ayrımcılığa uğradığı" gerekçesiyle 13 bin euro tazminat ödemesine karar verildi. 
13 Nisan 2024
İsveç’te Başörtüsü Sebebiyle İşten Çıkarılan Kadına Tazminat Ödenecek @shutterstock

İsveç’te dini gerekçelerle taktığı başörtüsü nedeniyle çalıştığı hava yolu şirketinden çıkarılan kadına “ayrımcılığa uğradığı” gerekçesiyle yaklaşık 13 bin euro (150 bin kron) tazminat ödenmesine karar verildi.

Dünya | 5 Nisan 2024 New York Belediyesi Başörtülü Müslüman Kadınlara 17,5 Milyon Dolar Ödeyecek 5 Nisan 2024

İsveç Ayrımcılık Ombudsmanı Lars Arrhenius yaptığı yazılı açıklamada, “Dini sembollere izin vermeyen ve tek tip kıyafet giyme politikası uygulayan bir hava yolu şirketi, iş başvurusunu kabul ettiği halde, başörtüsü takması nedeniyle bir kadını hiç çalıştırmadan işten çıkarması ayrımcılığa neden olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

“Müslüman kadınlar olumsuz etkileniyor”

Dini simgeleri yasaklayan tek tip bir düzenlemenin, özellikle başörtüsü ve peçe takan Müslüman kadınların üstünde olumsuz etkilere neden olduğunu vurgulayan Arrhenius, “İş piyasasında eşitlik, din özgürlüğünün işverenin çıkarlarıyla çelişmemesi gerekir. Fakat, böyle bir dengede din özgürlüğünün ağır basması lazım.” ifadelerini kullandı.

Havayolu şirketi 13 bin euro ödeyecek

Maruz kaldığı ayrımcılık ve ihlal nedeniyle kadını haklı bulduklarını belirten Arrhenius, gelecekte benzer olayların yaşanmaması için hava yolu şirketinin kadına yaklaşık 13 bin euro (150 bin kron) tazminat ödemesine karar verildiğini söyledi. Söz konusu kadın 2023’te ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle Ayrımcılık Ombudsmanına şikayette bulunmuştu.

Yine Ocak ayında İsveç’te sağlık kontrolü esnasında başörtüsünün çıkarılması istenen Müslüman bir kadına, ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle 6 bin 200 euro tazminat ödenmesine karar verilmişti.

Müslüman Kadınların hukuk zaferi

Geçtiğimiz günlerde ise New York belediyesi, polis merkezinde sabıka kaydı fotoğrafı için başları zorla açtırılan Müslüman kadınların açtığı davada, mağdurlara toplamda 17,5 milyon dolar ödeyeceğini açıklamıştı.

New York Belediyesi Halkla İlişkiler Direktörü Nicholas Paolucci, 2018’de Jamilla Clark ve Arwa Aziz’in açtığı dava kapsamında, şehir polisinin başörtülerini zorla açtırarak sabıka fotoğrafı çekilen Müslüman kadınlara 17,5 milyon dolar ödemek için anlaşmaya vardığını belirtti. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş