Toplum

Almanya’da 244 Bin Emekli Vergi Ödemeyecek

Almanya'da uygulanan vergiden muaf tutulan gelir sınırındaki artış ile bu yıl 244 bin emekli vergi ödemekten muaf tutulacak.
17 Nisan 2024
@shutterstock

Almanya’da Federal Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu yıl 244 bin emekli, vergiden muaf tutulan gelir sınırındaki artıştan faydalanarak vergi ödemeyecek. Emekli maaşıyla ilgili temmuzda planlanan zam ile fazladan 114 bin emekli vergi mükellefi olacak. Buna göre 2024 yılında yaklaşık 6,3 milyonu vergi mükellefi olacak.

tüm vergi mükellefleri için geçerli

Vergiden muaf tutulan gelir sınırındaki artış tüm vergi mükellefleri için geçerli olurken, bu miktarın altındaki yıllık gelire vergi uygulanmıyor. Enflasyonla mücadele amacıyla, bu miktar yılbaşında 696 Euro artırılarak 11 bin 604 Euro’ya çıkarıldı. Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP), bu artışa ek olarak geriye dönük bir artış daha yapılmasını önerirken, bu konu hala koalisyon içinde tartışılıyor.

emekli maaşlarının bir kısmı sürekli bir artışla vergilendiriliyor

Almanya’da emekli maaşları 1 Temmuz itibarıyla yüzde 4,57 oranında artacak. 2004 yılında yapılan bir reform ile emekli maaşlarının vergilendirme düzenlemesinde değişikliğe gidilmişti. Buna göre emekli maaşlarının bir kısmı sürekli bir artışla vergilendiriliyor. Çalışma hayatı boyunca ödenen primler ise bu uygulamadan muaf tutuluyor. Emekliliğin başlangıç yaşı ne kadar yüksek olursa, emekli maaşının vergilendirilen kısmı o kadar yüksek oluyor. Bu nedenle, başka geliri olmayan birçok emekli için emekli maaşları vergiden muaf kalıyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş