Gündem

Fransa’da Teflon Tavalar Yasaklanıyor!

Fransa, kanserojen madde yaydığı için büyüme bozukluklarına neden olduğu gerekçesiyle teflon tavaların üretimini ve satışını yasaklamaya hazırlanıyor.
22 Nisan 2024
@shutterstock

Fransa’da ekolojist milletvekili Nicolas Thierry, kansere, büyüme bozukluklarına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğu gerekçesiyle teflon tavaların yasaklanmasını öngören yasa teklifi parlamentoda oylamaya sundu.

Fransız milletvekilleri, kanserojen olduğu bilinen ve yavaş yavaş parçalanan politetrafloroeten maddesi (PFAS) adı verilen kimyasalların bazı ürünlerde kullanımını kısıtlamayı amaçlayan yasa tasarısını kabul etti. Bu tasarı, politetrafloroeten maddelerin kullanımını sınırlandırarak üretim, ithalat, ihracat ve satışını kontrol altına almayı hedefliyor. Ulusal  Meclis’te oybirliğiyle kabul edilen tasarı senatoda görüşülecek.

“AB düzeyinde ele alınması gereken bir konu”

Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Gabriel Attal, PFAS kullanımının AB düzeyinde ele alınması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Endüstri grupları, kimyasalların yasaklanmasının binlerce kişiyi işinden edebileceğini söyleyerek kararı karşı çıktı. Fransız şirketlerin ve endüstriyel lobilerin tepkilerine rağmen tasarının temel amacının, halk sağlığını korumak olduğu belirtiliyor. Tasarı, 2026’ya kadar çoğu giyside PFAS kullanımını yasaklamayı öngörüyor. (ON)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş