Gündem

Almanya Başbakan Yardımcısından Tepki: İsrail Sınırları Aştı

Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Gazze'de yaptıklarıyla uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladığı İsrail'in sınırları aştığını söyledi.
27 Mayıs 2024

Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, İsrail’i uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı.

Habeck, Almanya Anayasası’nın kabulünün 75. yıl dönümü dolayısıyla Berlin’de düzenlenen “Demokrasi Şenliği”nde vatandaşların sorularını yanıtladı.

“İsrail’in Refah saldırıları yanlış”

Bir katılımcının, Alman hükümetinin, İsrail’e verdiği askeri destek konusunda kırmızı çizgilerinin neler olduğunu sorması üzerine Habeck, Alman hükümetinin birçok kez Refah’a saldırının yanlış olduğunu ve İsrail’in bu saldırıyı yapmaması gerektiğini söylediğini belirtti.

“İsrail sınırları aştı”

İsrail’in uluslararası hukuka uyması gerektiğini vurgulayan Habeck, “Açlık, Filistin halkının çektiği acılar ve Gazze Şeridi’ndeki saldırılar, uluslararası hukukla bağdaşmıyor. Yani gerçekten de öyle, İsrail orada sınırları aştı. Bunu yapmamalı.” dedi. Habeck, ayrıca Hamas’ın silahları bırakması durumunda savaşın hemen sona erebileceğini savundu.

“Netanyahu, Lahey seni bekliyor”

Öte yandan başkent Berlin’de Filistin ile dayanışma gösterisi düzenlendi. Schöneberg ilçesindeki Innsbrucker Platz metro istasyonunda toplanan yaklaşık 1000 kişi, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını ve Almanya’nın İsrail’e verdiği desteği protesto etmek için Walter-Schreiber Platz metro istasyonuna kadar yürüdü.

Filistin bayrakları ile üzerinde “Gazze’yi koruyun”, “Savaş suçlularına silah sağlamayı durdurun”, “Netanyahu, Lahey seni bekliyor”, “Filistin’e özgürlük”, “Almanya ırkçı ülke, İsrail terör ülkesi” ve “Ateşkes şimdi” yazan dövizler taşıyan göstericiler Uluslararası Adalet Divanının (UAD) İsrail’in Refah’a saldırılarına ilişkin kararının uygulanmasını ve Almanya’nın İsrail’e desteği durdurmasını istedi. (aa,c)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş