Almanya Seçimlerine Bakış

Almanya Seçimlerine Bakış

Almanya federal seçimlerinde; Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve  Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) partilerinin oluşturduğu birlik birinci, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ikinci,  Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise üçüncü oldu ve %16,4 ile tarihindeki en düşük oy oranını aldı. Seçim sonuçlarıyla elde edilen oy oranları tek başına iktidar için yeterli olmadığından Almanya “trafik lambası” koalisyonunun ardından yeni bir koalisyonla yönetilecek.Koalisyon kurmak çok kolay olmayacak, bununla birlikte CDU/CSU ve SPD arasında toplamda 328 vekil ile kurulması muhtemel bir koalisyon hükûmeti, daha ılımlı ve kapsayıcı politikaların devamı için bir umut ışığı olabilir. Ancak, AfD’nin mecliste güçlenmesinin, hükûmetin politikalarını etkileyebileceği, Müslüman ve göçmen toplulukların hakları ve özgürlükleri konusunda baskılar oluşturabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.  

Önce Hükûmeti Sonra Siyasi Kariyerini Bitirdi 

Hükûmetten ayrılarak ülkede erken genel seçime gidilmesine neden olan Hür Demokrat Parti (FDP) bu seçimlerde meclis dışında kaldı. Koalisyon hükûmetinde maliye bakanlığı yapan FDP Genel Başkanı Christian Lindner  seçim yenilgisi üzerine aktif siyasetten çekildiğini duyurdu. Christian Lindner FDP’yi hezimete uğratan seçimlerin Almanya için umut verici bir yeni başlangıç olduğunu söylese de 2025 seçimleri ile Lindner’in 25 yıllık aktif siyaset hayatı da bitmiş oldu. 

YAZARLAR | 2 Ocak 2025 2024’ün Kazananı Aşırı Sağ Oldu

Sağ Yükseldi, Mecliste Kadınlar Azaldı

Bir kadın olarak ilgimi çeken hususlardan biri de meclisteki kadın vekil sayısının dağılımı oldu. Bir önceki yasama meclisinde 257’si kadın ve 478’i erkek olmak üzere 735 milletvekili vardı. Seçim yasasında yapılan reform nedeniyle Federal Meclis’e toplam 630 milletvekili girdi. Yeni Federal Meclis’te 204 kadın milletvekili, yüzde 32,4’lük bir oran ile olacak. Bir önceki yasama döneminde kadınlar Federal Meclis’te yaklaşık yüzde 35 oranında temsil ediliyordu. Kadın vekili sayısında bir ilginç saptama ise partilerin sağa kaydıkça kadın vekil sayılarını azaltması. Mevcut tabloya göre; Yeşiller %61, Sol Parti %56, SPD %41, CDU/CSU %23, AfD %11 oranında kadın vekille temsil edilecek. Ülkede en yüksek oy oranlarına sahip iki parti aynı zamanda, en az kadın oranlarıyla temsil edilecek iki parti, bu durum kadınlarla ilgili konularda meclisten çıkacak kararlara nasıl yansıyacak hep birlikte göreceğiz. 

Müslümanların Oranları 

630 vekilden; 230’u yeni seçilen vekil iken 28’i Müslüman vekil. Bu 28 vekilin partilere dağılımı  şu şekilde: SPD 10, Yeşiller 8,  CDU 3, Linke 7. Göçmen kökenliler nüfusun neredeyse %27’sini, Müslüman kökenliler ise yaklaşık %6’sını oluşturuyor ve bu çeşitlilik parlamentoya giderek daha fazla yansıyor: Müslüman kökenli milletvekillerinin sayısı 38’den (2021) 28’e düşmüş olsa da, payları %4,4 – sosyal gerçekliğe her zamankinden daha yakın.

Meclisin 47,1 yaş ortalamasında 42,2, ile Sol Parti en genç parti, AfD ise 50,7  ile en yaşlı parti. Parlamentonun en genç üyesi; Luke Hoß (23, Sol Parti), en yaşlı milletvekili ise Alexander Gauland (84, AfD).

Seçimde sonuçlarıyna göre 19 Türkiye kökenli milletvekili olarak Federal Meclis’e girdi. Almanya’da geçen seçim döneminde 18 Türkiye kökenli kişi parlamentoya girmişti. SPD 7, Die Linke 7, CDU 2, Yeşiller 2, CSU 1 vekil olmak üzere Türkiye kökenli milletvekili çıkaran partiler oldu.