Avrupa’da Kızamık Vakalarında Rekor Artış

@aa
Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu tarafından yayınlanan rapora göre, Avrupa’da 2024 yılında kaydedilen kızamık vakaları son 27 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
- AVRUPATOPLUM
- 14 Mart 2025
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan son rapor, Avrupa ve Orta Asya’da kızamık vakalarının alarm verici bir şekilde arttığını ortaya koydu. 2024 yılında bu bölgede 127 binden fazla kızamık vakası tespit edilirken, bu sayı 1997 yılından bu yana kaydedilen en yüksek vaka oranı oldu. Uzmanlar, Kovid-19 pandemisi sürecinde aşılama oranlarının düşmesiyle birlikte hastalığın yayılmasının hızlandığını belirtti.
Kızamık Vakalarında Çarpıcı Artış
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, kızamık salgınındaki bu artışı “alarm verici” olarak değerlendirdi. Kluge, “Kızamık geri döndü ve bu durum ciddi bir uyarıdır. Yüksek aşılama oranları olmadan sağlık güvenliğinden söz edilemez.” ifadelerini kullandı.
Almanya’da 553 Vaka Tespit Edildi
Almanya’da ise 2024 yılı içinde, 25 Eylül itibarıyla 553 kızamık vakası kaydedildi. Almanya’da yıllara göre vaka sayılarında büyük dalgalanmalar gözlemleniyor. 2020-2023 yılları arasında kızamık vakaları tek ve çift haneli sayılarda kalırken, pandemi öncesinde (2012-2019) bu sayı 165 ila 2 bin 500 arasında değişiyordu.
En Çok Çocuklar Etkilendi
Öte yandan kızamık vakalarının yüzde 40’ı 5 yaş altındaki çocuklarda görüldü. Ayrıca hastalığa yakalananların yarısından fazlası hastaneye kaldırılmak zorunda kaldı. 6 Mart 2025 itibarıyla, 2024 yılı boyunca kızamık nedeniyle en az 38 ölüm vakası kaydedildi. Ancak bu sayının güncellenebileceği belirtiliyor.
En Fazla Vaka Romanya’da
DSÖ raporuna göre, 2024 yılında en fazla kızamık vakası görülen ülke Romanya oldu. Bu ülkede 30 bin 692 vaka kaydedilirken, onu 28 bine yakın vaka ile Kazakistan izledi. Avusturya’da da kızamık vakalarında büyük bir artış yaşandı. 2024’te toplam 542 vaka kaydedilirken, hastalananların beşte birinden fazlası hastaneye kaldırılmak zorunda kaldı. 2023’te 186 vaka kaydedilmişti, 2022’de ise yalnızca 1 vaka bildirilmişti.
Benzer bir tablo İsviçre’de de görüldü. İsviçre’de 2024’te 98 vaka kaydedildi ve bu, önceki yıla göre iki kat artış anlamına geliyor. Ülkede 2017’de 104 ve 2019’da 220 vaka tespit edilirken, pandemi döneminde bu sayılar hızla düşmüştü.
Aşı Oranları Pandemi Sonrası Geriledi
DSÖ, Kovid-19 pandemisi sürecinde kızamık aşı oranlarının birçok ülkede düştüğünü ve hala pandemi öncesi seviyeye ulaşmadığını açıkladı. Bu durumun, hastalığın yayılma riskini ciddi şekilde artırdığı belirtiliyor. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Kluge, her ülkenin aşılanmamış gruplara ulaşma çabalarını artırması gerektiğini vurgulayarak, “Kızamık virüsü durmuyor, biz de durmamalıyız.” dedi.
Kızamık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kızamık, insanlara bulaşabilen en bulaşıcı hastalıklardan biri olarak biliniyor. Hastalık, ateş, öksürük ve tüm vücuda yayılan döküntüler gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çoğu kişi hastalığı komplikasyonsuz atlatabilse de, kızamık beyin iltihabı, zatürre ve kulak enfeksiyonu gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu tür komplikasyonlar kalıcı hasarlara veya ölüme neden olabiliyor. Uzmanlar, kızamığa karşı en etkili korunma yönteminin aşı olduğunu vurguluyor. DSÖ de tüm ülkeleri aşılama oranlarını artırmaya ve toplumu bilinçlendirmeye çağırıyor.(bb)