Fransa’da Toplu Taşımada Cinsel Şiddet Alarmı

Fransa’da Toplu Taşımada Cinsel Şiddet Alarmı

Fransa’da toplu taşımada cinsel şiddet vakaları son on yılda yüzde 86 artarken, 2024 yılında 3 bin 374 cinsel şiddet vakasının kayıt altına alındığı belirtildi.

Özlem Sezer

Fransa’da son yıllarda toplu taşımada cinsel şiddet vakalarında kayda değer bir artış yaşanıyor. Kadınlara Yönelik Şiddet Ulusal Gözlemevi tarafından yayınlanan bir rapora göre, son on yılda bu vakalar yüzde 86 oranında artış gösterdi. 2024 yılında 3 bin 374 cinsel şiddet vakasının kayıt altına alındığı belirtilirken, bu oranın 2023’e göre yüzde 6, 2022’ye göre yüzde 9 ve 2016’ya kıyasla yüzde 86 daha fazla olduğu bildirildi.

Ağırlıklı Olarak Kadınlar Hedefte

Rapor, cinsel şiddet vakalarında kadınların ağırlıklı olarak hedef alındığını ortaya koydu. Buna göre, vakaların yüzde 91’inin mağdurları kadınlar olurken, bu kadınların yüzde 75’i 30 yaşın altında, yüzde 36’sı ise reşit değil. Saldırganların ise neredeyse tamamının (yüzde 99) erkek olduğu tespit edildi.

Toplu Taşımada Güvensizlik Hissi Artıyor

“Paris ve İle-de-France” bölgesinde ulaşım hizmetleri sunan RATP tarafından yapılan bir ankete göre, her on kadından yedisi toplu taşımada en az bir kez cinsel tacize uğradığını belirtti. Kadınların yüzde 56’sı tren ve metro istasyonlarında kendilerini güvende hissetmediklerini, yüzde 80’i ise toplu taşımada sürekli teyakkuzda olduklarını ifade etti. Raporda, kadınların yaşam tarzlarının ve ulaşım alışkanlıklarının bu korku nedeniyle değiştiğine dikkat çekildi.

Tanıklar Daha Fazla Destek Oluyor

Cinsel taciz ve şiddet olaylarına tanık olan kişilerin müdahale oranlarında da artış yaşandı. 2016 yılında mağdurların sadece yüzde 10’u bir tanık tarafından destek gördüğünü belirtirken, bu oran 2024’te yüzde 23’e yükselmiş durumda. Yetkililer, toplu taşımada kadınların güvenliğini artırmak amacıyla farklı uygulamaları devreye sokuyor. Bu önlemler arasında özellikle gece saatlerinde otobüslerden isteğe bağlı olarak durak dışı inme imkanı, acil durum yardım hatları (3117 ve 31177) ve istasyonlarda acil durum butonları bulunuyor. Ancak, bu yardım hatlarının hala yeterince bilinmedigi ve kullanım oranının sadece yüzde 12 seviyesinde olduğu belirtiliyor.

“UMAY” Uygulaması ile Anlık Güvenlik Desteği

Kadınların toplu taşımada daha güvenli seyahat edebilmesi için geliştirilen “UMAY” uygulaması, bu alandaki önemli girişimlerden biri olarak dikkat çekiyor. “UMAY” sayesinde kullanıcılar, gerçek zamanlı olarak konumlarını yakınlarıyla paylaşabiliyor, taciz veya saldırı durumunda 6 bin 500’den fazla güvenli noktaya sığınabiliyor ve diğer kullanıcılar tarafından bildirilen tehlikeleri harita üzerinden görüntüleyebiliyor. Bu tür dijital çözümler, toplu taşımada kadınların güvenliğini artırmak adına umut vaat eden yenilikler arasında yer alıyor. Yetkililer, toplu taşımada kadınların güvenliğini sağlamak için daha etkin önlemlerin alınmasının şart olduğuna vurgu yapıyor.(bb)