Almanya’da Maske Zorunluluğu Müdürü Görevinden Etti

Berlin Brandenburg Eğitim Bakanlığı bir ilkokul müdürünü maske zorunluluğuna karşı çıktığı için görevden aldı. Müdürün işten alınmasına tepki gösterenler de var.

Almanya’da öğrencilerin maske takması zorunluluğu Berlin Brandenburg’taki okullar için de geçerli. Ancak kentteki bir okulun müdürü zorunluluğa karşı çıktı. Brandenburg Eğitim Bakanlığı ise maske zorunluluğuna karşı çıkan Rathenow Friedrich Ludwig Jahn ilkokulu müdürünü görevden aldı.

Bakanlık dün yaptığı basın açıklamasında: “Rathenow Friedrich Ludwig Jahn ilkokulunda maske zorunluluğu bugünden itibaren uygulanacaktır.” diyerek uygulamaya karşı çıkan okul müdürünün görevinin askıya alındığını duyurdu.

Açıklamada, Brandenburg eyalet hükûmeti tarafından 11 Ağustos 2020’de kabul edilen güncellenmiş yönetmeliğe göre, okulların -sınıf dışındaki- iç kısımlarında maske takarak ağız ve burnun kapatılmasının yasal olarak bağlayıcı hâle geldiği hatırlatıldı.

Bakanlık “12 Ağustos 2020 tarihinde, Rathenow’daki Friedrich Ludwig Jahn ilkokulunun müdürü Frank G., velilere yazdığı bir mektupta, kendisini bu yasal zorunluluğa bağlı hissetmediğini bildirdi.” dedi. Müdürün bu davranışını apaçık “yasadışı” bir hareket olarak niteleyen Bakanlık, bu nedenle, Frank G.’nin 14 Ağustos 2020 Cuma gününden itibaren işten uzaklaştırıldığını duyurdu.

Müdürün, İlçe Eğitim Müdürlüğü çalışanları ile görüşmesinde “Kendisini maske takılması talimatına ve artık bir memur olarak yeminine bağlı kalmak zorunda hissetmediğini” söylediği de bildirildi.

17 Ağustos’tan itibaren zorunlu

Açıklamada müdür hakkında disiplin işlemlerinin başlatıldığı, cuma gününden beri de, müdür yardımcısının, bir sonraki duyuruya kadar resmî olarak göreve vekalet edeceği belirtildi. Ayrıca 17 Ağustos Pazartesi’den itibaren Brandenburg eyaletinin idare yönetmeliğinde öngörüldüğü gibi, Rathenow’daki Friedrich Ludwig Jahn ilkokulunda ağız ve burun koruyucu maske takma zorunluluğunun uygulanacağı ifade edildi. Ebeveynlere cuma günü bu konuda bilgi verildiği de kaydedildi.

Bakanlık Neuruppin’deki Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının okul personelini desteklediğini ve müdürlüğün ebeveynler ve Rathenow şehri okul yetkilisi ile de temas hâlinde olduğu belirtildi.

“Maske takmak zararlı”

Görevden alınan müdür ise maske takmanın zararlı olduğu görüşünde. Märkische Allgemeine haberinde okul müdürünün velilere yazdığı mektupta maske gereksinimini “tamamen orantısız ve zararlı” olarak nitelendirdiği belirtildi. Habere göre müdür mektubunda şunları yazdı: “Maske takmanın bir işe yaramadığı kanıtlandı. (Maske ile ) Çocukların nefes alması bozulur ve maskenin nemli ortamında, oradaki mevcut ısı altında çocukların kolayca yutabileceği ve onlara zarar verebilecek bakteri ve mantarlar için iyi bir üreme alanı oluşturulur. ”

Tageszeitung ise müdürün imzasını taşıyan mektupta okul binasındaki herkesin maske takmakta serbest olduğu “Ama istemiyorsan, bunu bu okulda yapmak (maske takmak )zorunda değilsin.” yazdığı da belirtildi.

Velilere gönderilen mektuptan haberdar olan Neuruppin Eğitim Müdürlüğü mektuptan dolayı okul müdürünü uyardı. Konuyla ilgili olarak üç kez müdürlüğe gittiği belirtilen müdürden mektubu geri çekmesi istendi. Ancak müdür buna uymayarak işinden oldu.

Almanya’da Maske Zorunluluğu Nedeniyle Müdürün işten alınmasına tepki

Alman basınında çıkan haberlere göre müdürün görevden alınmasına tepki verenler de oldu. Pazartesi günü ilkokul önünde toplanan birkaç düzine kişi müdürün görevden uzaklaştırılma kararına karşı gösteri yaptı.

Polis gösteriyi izinsiz bir gösteri olması nedeniyle dağıttı. Polis sözcüsü ise göstericiler hakkında toplanma yasasını ihlalden rapor tuttuklarını açıkladı.

Neuruppin Eğitim Müdürlüğü de bir açıklama yaparak maske zorunluluğunun Friedrich Ludwig Jahn ilkokulu için de tabii ki geçerli olduğunu açıkladı. Müdürlük bu nedenle okul müdürünün işini kaybetmesini ise “boşuna” olarak nitelendirdi. (ik)

 

Rathenow’daki Friedrich Ludwig Jahn İlkokulu Foto: rathenow.de