Gündem

Avrupa’da Camilerde Koronavirüs Önlemleri: Cemaatle Namazlar Ertelendi!

Avrupa’da ülkeler koronavirüse karşı sert önlemleri devreye soktu. İslami kuruluşlar da alınan tedbirlere destek verirken Avrupa genelinde camiler alınan önlemler çerçevesinde kapatıldı. Camilerde verilen eğitimler de durduruldu.
Ferhan Köseoğlu
18 Mart 2020
@Shutterstock

Çin’in Wuhan kentinde Aralık ayında başlayan koronavirüs dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Avrupa’da başta İtalya olmak üzere birçok ülkede yayılan virüse karşı hükûmetler sert önlemleri devreye soktular. Avrupa’da yaşayan İslami kuruluşlar da ülkelerde alınan kararlara paralel olarak birçok önlemi devreye koydu. İtalya’daki durumu Camia’ya değerlendiren İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) İtalya Bölgesi Kurumsal İletişim Başkanı Şüheda Genç İtalya’da camiler ve işyerleri de dahil her yerin kapalı olduğunu söyledi. Genç, “Şu an komple bütün iş yerleri kapalı. Önceden iş gerekçesiyle veya alışveriş gerekçesiyle belli bir form doldurarak dışarıya çıkmak mümkündü ama şu an süpermarketler ve eczaneler haricinde her yer kapalı. Zaten daha önce okullar tatil edilmişti. Dersler internet üzerinden yollanıyordu çocuklara, o da hâlâ devam ediyor. Sivil uçuşlar da şubat sonu durmuştu ancak İsviçre üzerinden, Macaristan üzerinden uçanlar vardı. Şimdi sivil uçuşlar da tamamen durduruldu.” dedi. Ülkede camilerin kapandığı ve cuma namazının kılınmadığına da dikkat çekti. Şühada Genç, “İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) İtalya Bölgesinin de üyesi bulunduğu UCO II İtalya İslami Kuruluşlar Birliği salgının ciddiyetini artırdığı daha ilk günlerde konuyu gündemine almış, yetkililer ve dernek temsilcileriyle yaptığı istişarelerde toplum sağlığını önceleyerek üyesi olan kurumlara yeni bir güncellemeye kadar 23 Şubat itibariyle mescit hizmetlerini durdurma tavsiyesini duyurmuştu. Bu doğrultuda, Türkiye kökenli cemaatin yanı sıra Afrika ve Asya kökenlilere de 27 yıldır aralıksız hizmet veren İtalya Bölgesi Como Şubesi mescit hizmetlerini durdurmuş; Liguria Bölgesinde yer alan ve henüz risk alanında olmayan Imperia Şubesi de şubat sonu itibarı ile cami hizmetlerine ara verdiğini duyurmuştu. Yine İtalya’nın değişik bölgelerinde hizmet veren DİTİB camilerinde de 24 Şubat’tan beri faaliyetler durdurulmuş durumda.” dedi.

Almanya’da İslami Kuruluşlardan Önlemler

Koronavirüsün Avrupa’da en çok etkilediği ülkelerden biri olan Almanya’da da İslami kuruluşlar çeşitli önlemleri devreye soktular. Son olarak 13 Mart’da Cuma namazının kılındığı İslam Toplumu Millî Görüş camilerinde cuma namazları 3 Nisan’a kadar ertelendi. Genel Başkanı Kemal Ergün imzalı açıklamada “3 Nisan cuma gününe kadar camilerimizdeki cuma namazlarına ve kurumlarımızdaki eğitim faaliyetlerine ara verileceğini ilan ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan IGMG bünyesinde yapılacak birçok faaliyete de ara verildi. Alınan tedbirleri Camia’ya açıklayan IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş, salgının başladığı ilk günden beri teşkilat olarak süreci çok yakından takip ettiklerini belirtti. Altaş, ülkeler nezdinde yerel idare ne diyorsa aynen uygulanacağını duyurdu. Bu bağlamda ilk bilgilendirmeyi 1 Mart’da IGMG’ya bağlı tüm şubelere gönderdiklerine dikkat çeken Altaş, cami ve sınıfların her zamankinden daha sık bir şekilde havalandırılması, uygun ve erişimi kolay yerlerde dezenfeksiyon malzemeleri bulundurulması ve herkesin kendi seccadesini getirmesi gibi önlemleri devreye soktuklarını söyledi. Cemaati bilgilendirmeye yönelik ciddi çalışmalarının olduğunu belirten IGMG Genel Sekreteri, cemaate mektuplar gönderildiğini, cuma namazlarında bilgilendirmeler ve basın açıklamaları yapıldığını söyledi. Öte yandan Genel Sekreterlik bünyesinde ve ülkeler nezdinde de kriz masası oluşturulduğunu aktaran Bekir Altaş, her gün yaşanan gelişmelere yönelik yeni tedbirler alındığına dikkat çekti. Daha önce 3 Nisan’a kadar iptal edilen cuma namazları ile ilgili tarihin de bu kriz masası tarafından uzatılabileceğini bildirdi. Ayrıca Nisan’da yapılması planlanan Buyrun Ben Müslüman’ın aksiyonunun ertelendiğini, bütün genişletilmiş bölge toplantıları, 5 yılda bir yapılan eğitim şurası gibi çok sayıda programın da iptal edildiğine dikkat çeken Altaş, yine gezi programları ile ilgili de aynı tedbirlerin uygulandığını açıkladı. Almanya’da IGMG ile birlikte Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ) de cuma namazlarının kılınmasını bir süreliğine durdurdu. DİTİB’den yapılan açıklamada, öğle namazını kılmanın yeterli bir alternatif olduğu vurgulandı ve tüm Müslümanlara dikkatli olma ve virüs bulaşma tehlikesini ciddiye almaları çağrısı yapıldı. DİTİB ayrıca Almanya genelindeki camilerde hafta sonları düzenlenen Kur’an kurslarının nisan ayı başına kadar ertelendiğini belirtirken, ramazanda düzenlenecek iftar programlarının iptal edilip edilmeyeceği konusundaki kararın da nisan ayı başında derneklere bildirileceğini kaydetti. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi de yayınladığı bir bildiride koronavirüsün yayılmasını yavaşlatacak önlemler kapsamında en azından mart ayı sonuna kadar kendi ibadethanelerindeki cuma namazları ile diğer faaliyetlere ara verildiğini duyurdu.

AVUSTURYA’DA CEMAATLE NAMAZLARA ARA VERİLDİ

İtalya’nın yanı sıra giderek artan tehdit sonrası birçok ülkede İslami kuruluşlar da çeşitli önlemleri devreye soktu. Avusturya’nın, koronavirüs nedeniyle kapalı alanlarda 5 kişinin üzerinde katılımcı ile yapılacak toplantılar iptal edildi. Öte yandan Avusturya’da İslami kuruluşlar insiyatif alarak tüm cami faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Vakit namazları da dahil camilerdeki aktivitelere son verildi. İGGÖ Başkanı Ümit Vural da konuyla alakalı açıklamalarda bulundu. Endişelerinin yaşlı ve bünyesi zayıf olan üyeleriyle alakalı daha fazla olduğunu belirten Vural, “Özellikle bu üyeleri çok daha hassas bir şekilde korumamız gerek.” dedi. Vural ayrıca tüm Müslümanları imkânlar dahilinde hükûmetin tedbir kararlarına uymaya ve yardım ihtiyacı olan tüm insanlara yardım etmeye davet etti.

HOLLANDA’DA CEMAATLE NAMAZ KILINMAYACAK

Alınan tedbirler kapsamında Hollanda’da da cami faaliyetlerine de ara verildi. Hollanda İslam Federasyonu’ndan (NIF) yapılan açıklamada Hollanda hükûmetinin aldığı karar gereği yeni bir açıklamaya kadar vakit namazları da dahil cami faaliyetlerine ara verildiği duyuruldu bildirildi. Ayrıca 100 kişinin üzerindeki bütün etkinlikler de iptal edildi. Hollanda Türk Federasyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada da, koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler bağlamında 13 Mart’tan itibaren ülke genelinde bu kuruluşa bağlı bütün camilerde cuma namazı kılınmayacağı belirtildi.

BELÇİKA’DA CAMİLER 3 NİSAN’A KADAR KAPALI

Aynı uygulama Belçika’da da yürürlüğe konuldu. Belçika İslam temsil kurulu Executif’den yapılan açıklamada Belçika Milli Güvenlik Kurulu’nun almış olduğu karara uygun olarak 3 Nisan tarihine kadar camilerin kapalı kalacağı bildirildi. Belçika İslam Federasyonu’ndan (BİF) yapılan yazılı açıklamada da Belçika İslam Federasyonu Merkezi ve şubelerinin 3 Nisan tarihine kadar kapatılacağı bildirildi. Bu tarihe kadar camilerin kapalı olacağı için cuma ve camilerde vakit namazlarının kılınmayacağı bildirildi.

FRANSA’DA CAMİLER KAPATILDI

Fransa’daki geçen hafta Müslümanların çatı kuruluşu Fransa İslam Konseyi (CFCM), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde binden fazla kişinin bir arada namaz kıldığı camilerde cuma namazı kılınmaması çağrısında bulunmuştu. Hükümetin salgına karşı alarm durumunu 3’e çıkarması sonrası ise camilerde namaz kılınması geçici bir süreliğine durduruldu. Pazar gününden itibaren geçerli olan karar ile tüm dini kuruluşlarda yapılacak ibadetleri ikinci bir emre kadar askıya alındı. Diğer yandan Paris Camisi Yöneticisi Chems-Eddine Hafız, yaptığı yazılı açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle din görevlilerinin de görüşünü alarak ikinci bir emre kadar camide cuma namazı kılınmayacağını duyurmuştu. Bu karar doğrultusunda Paris Büyük Camii’nde 13 Mart Cuma günü cuma namazı da kılınmadı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş