Fransa’da İşsizlik Maaşı Hesaplamada Büyük Değişiklik: Maaşlar Düşecek

Fransa’da İşsizlik Maaşı Hesaplamada Büyük Değişiklik: Maaşlar Düşecek

Fransa’da 1 Nisan’dan itibaren işsizlik maaşı hesaplamada değişikliğe gidecek. Hesaplamada yeni uygulama
nedeniyle işsizlik maaşlarının düşmesi bekleniyor.

Gülsevim Yılmaz

Fransa’da 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren işsizlik maaşıyla alakalı büyük bir değişiklik yürürlüğe girecek. İşsizlik ödeneği için baz alınan günlük referans ücreti (salaire journalier de référence – SJR), artık son on iki ay boyunca elde edilen gelirin bu dönemdeki çalışma günlerine bölünmesiyle hesaplanmayacak. Bundan sonra, on iki değil son yirmi dört ay üzerinden ve sadece çalışılan değil çalışılmayan günler de dikkate alınarak hesabı yapılacak. Birinci ve ikinci yıl arasında yapılan ortalama temel alınacak, bu da pek çok kişinin maaşında düşüş yaşamasına yol açacak.

ETKİLENECEK OLANLAR

İş Kurumu’na (Pôle emploi) kaydolmuş, çalışma ve hareketsizlik dönemleri sürekli dönüşümlü olan insanlar, işsizlik maaşlarında önemli bir düşüş görecek. İlgili başlıca kişiler mevsimlik işçiler, geçici çalışma sözleşmesi olanlar (interim) ve belirli süreli sözleşmeliler olacak. İşsizlik Sigortası Kurumu Unédic’e göre, değişiklikler ilk yılda 710 bin kişiyi etkileyecek, bunlardan 200 bini ilk yılda hak talep edemeyecek ve 300 bin kişinin maaş hakları azaltılacak. Kişilerin yurtdışında dahi olsa çalıştıkları her günü bildirmeleri önemle tavsiye edilmektedir.

SENDİKALARDAN DEĞİŞİKLİLERİ İPTAL TALEBİ

Fransa’nın en büyük üç sendikalarından CFDT, CGT ve FO, Koronavirüs sebebiyle ekonomide aksaklıklar yaşanacağını, bundan maddi düzeyde orta ve alt sınıfta bulunan ve süreli sözleşmelerle geçimini sağlayanların etkileneceğini bildirdi. İşsizlik maaşında yapılacak olan değişikliklerin en çok bu kişileri sarsacağı için iptal edilmesi talebinde bulundu.

DEĞİŞİKLİKLER 1 KASIM’DA BAŞLAMIŞTI

Nisan ayında uygulanacak değişiklikler Kasım ayında başlayanların devamı niteliğinde. Öncesinde son yirmi sekiz ay içerisinde dört ay çalışmışlık yeterli oluyorken, Kasım’da yapılan değişiklikle son yirmi dört ay içerisinde en az altı ay çalışmışlık şartı getirildi. Ayrıca işsizlik maaşı alırken önceden en az bir ay çalışmışlık süresi işsizlik maaşını uzatmak için yeterli oluyorken, artık işsizlik maaşı sürecini uzatmak için gereken çalışmışlık süresi altı aya uzatıldı. Aylık brüt 4 500 avroyu aşan geliri olan çalışanlar, işsizlik maaşı almaya başladıklarından sonraki yedinci aydan itibaren maaşlarında yüzde 30’luk bir düşüş görecek. İstifa edenlere yeni haklar veren tasarıda, önceden belirli sebeplerden dolayı istifa edenlere hak verilirken, artık en az beş yıllık kıdemi olan ve yeni bir işe girme planı olanlar işsizlik maaşından yararlanabilecek. Bunlarla birlikte planlanan bir diğer değişiklik olarak 2021 yılında ödül – ceza sisteminin (bonus – malus) on bir işçiden fazla kişi çalıştıran şirketlerde devreye girmesi söz konusu.