Fransa
Toplum

Fransa’nın Mantes Sud Camisi Evsizlere Kapılarını Açtı

Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki Mantes Sud Camisi, soğuk kış günlerinde sokaklarda kalan ve çoğunluğu göçmen olan evsizlere kapılarını açarak, yürek ısıtan dayanışma örneği sergiliyor. 
16 Şubat 2021
Fransa'nın Mantes Sud Camisi evsizlere ve sokakta kalanlara kapılarını açtı. Fotoğraf: AA

Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Mantes Sud Camisi, soğuk kış günlerinde sokaklarda kalan ve çoğunluğu göçmen olan evsizlere kapılarını açtı. Yveslines ilindeki Mantes Sud banliyösünde bulunan caminin yönetimi, bölgede kimse geceyi sokakta geçirmesin diye sosyal medyada sık sık duyuru ve paylaşımlar yapıyor.

Misafirhanesi bulunan ancak sığınanların sayısının çok olması nedeniyle bir bölümüne de yataklar serilen camide kalanlara 3 öğün sıcak yemek ikram ediliyor. Hz. Muhammed’in Mescid-i Nebevi’ye bitişik olarak yaptırdığı ve ihtiyaç sahiplerinin kaldığı yerden esinlenilerek kurulan As Suffa Derneği vasıtasıyla her gün yaklaşık 1000 kişiye ücretsiz akşam yemeği ulaştırılıyor. Cami Derneği Başkanı Abdelaziz el Jaouhari, “Tüm yıl boyunca özellikle evsizlere acil barınma sağlıyoruz. Caminin kapılarını açıyoruz. Gelenlerin uyuyabilecekleri yatakhane, doyabilecekleri yemekhane var. Giysilerini yıkama, banyo yapma imkânları da var.” diyerek bu sıralar insanları soğuktan korumaya çalıştıklarını söyledi.

“FRANSA’DA YABANCI BİR İNSANIN KALACAK YER BULMASI ÇOK ZOR”

Camiye sığınanlardan göçmen Nepalli Ishwor, yaptığı açıklamada, büyük umutlarla Paris’e geldiğini söyledi. “Fransa’da yabancı bir insanın kalacak yer bulması çok zor, ağırlanması ise neredeyse imkansız. Bu Müslüman evi bizi misafir etti. Böylesi münezzeh bir mekanda ağırlandığım için çok mutluyum.” diyen Ishwor, Müslümanların kendisine bu soğuk gecelerde kapılarını açmasını unutmayacağını belirtti. Ishwor, dünyayı gezen bir seyyah olduğunu belirterek, “Fransa’ya gelince sadece 2 yıl barınma evlerinde kalabiliyorsunuz, sonra sizi sokaklara atıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Fransa’nın Mantes Sud Camisi evsizlere ve sokakta kalanlara kapılarını açtı.
Fotoğraf: AA

“HZ. PEYGAMBER’İN SÜNNETİNE UYMAK İSTEDİK”

Cami Derneği Başkanı Jaouhari, burayı 2015’te inşa ettiklerini söyledi. İbadet mekânı ve ilim merkezi olarak da hizmet veren caminin sosyal faaliyetlere de açık olduğunu belirten Jaouhari, ayrıca çocuklar ve yetişkinler için zengin bir kütüphanelerinin bulunduğunu ifade etti. Jaouhari, caminin projesini hazırlarken Hz. Muhammed’in yaşadığı dönemki mescit modelini örnek aldıklarına dikkati çekerek, “Hz. Peygamber’in mescidinin 3 temel işlevi vardı. İnsanları bir araya getirmek, ilim öğrenmelerini sağlamak ve sosyal olarak toplumda inşa görevi üstlenmek.” diye konuştu.

Abdelaziz el Jaouhari, yakın zamanda inşa edecekleri üçüncü katı da ilim merkezi olarak faaliyete sokacaklarını dile getirdi. “Hz. Peygamber’in sünnetine uymak istedik. Peygamber’in (S.A.V) mescidinde Suffa bölümü vardı, gidecek yeri, yiyecek yemeği olmayan kişi buraya giderdi ve onunla ilgilenilirdi.” diyen Jaouhari, Mescid-i Nebevi’nin üçte birini oluşturan Suffa gibi, Mante Sud Camii’nin üçte birini bu hizmete ayırdıklarını aktardı.

Fransa’nın Mantes Sud Camisi evsizlere ve sokakta kalanlara kapılarını açtı.
Fotoğraf: AA

“KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK”

Yılın 365 günü aralıksız yardım yaptıklarını ve tespit ettikleri evsizlere yemek ulaştırdıklarını belirten Jaouhari, şunları kaydetti: “Onlara gıda, giyecek götürüyoruz. Şimdi olduğu gibi kışları, ağırlama kapasitemizi artırmak için namaz kılınan bölümün bir kısmını da bu hizmete ayırdık. Sadece Müslümanları değil, kapımızı çalan herkesi ağırlıyoruz. Hatta kapımızı çalmaları da gerekmiyor çünkü kapımız her zaman açık. Kökenleri, inançları ne olursa olsun herkesi misafir olarak kabul ediyoruz. Bunu öncelikle Allah için yapıyoruz.”

“MÜSLÜMAN OLMAN AYRILIKÇI OLARAK YAFTALANMAN İÇİN YETERLİ”

Cami cemaatinden Soufian Guelai de “Bizim nasıl olmamız gerektiği, Müslümanlar olarak neler yaptığımızı, bu dünyada niçin yaşadığımızı gösteren davranışlar bunlar. Başkalarına da örnek olacaktır.” diye konuştu. Fransa’da Müslümanlara yönelik ayrılıkçı ithamlara da değinen Guelai, İslamiyet’in ayrıştırıcı değil tam tersine bütünleştirici bir din olduğunun altını çizdi. Guelai, “Biz bulunduğumuz toplumda beraber yaşamaya, birbirimizi tanımaya gayret ediyoruz. Dünyada ya da Fransa’da Müslümanlar mı ayrılıkçı, hayır zannetmiyorum. Bugün Fransa’da bir şey yapmasan da Müslüman olman ayrılıkçı olarak yaftalanman için yeterli.” ifadelerini kullandı. (AA,C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş