Türkiye’de Araçlarını İki Yıldan Fazla Bırakanların Cezası Arttı

Türkiye’de Araçlarını İki Yıldan Fazla Bırakanların Cezası Arttı

Yabancı araçların, Türkiye’de kalma sürelerini aşması durumunda ödenecek cezalar arttı. Yeni değişikliğe göre 3 ay gecikenler 954 TL ceza ödeyecekler.

Araçlarını Türkiye’de 2 yıldan fazla bırakanların ödeyeceği cezaya zam geldi. Geçen yıl bu para cezası sırasıyla 1 aylık süre aşımında 260 TL, iki aylık aşımında 520 TL ve üç aylık aşımında 780 TL para cezası uygulanmıştı. Bu para cezası 2020 yılında yükseldi. 2020 yılı cezaları, 1 ay süre aşımında 318 TL, 2 ay süre aşımında 636 TL, 3 ay süre aşımında 954 TL olarak alınacak.

TÜRKIYE’DEN ÇIKTIKTAN SONRA 185 GÜN GEÇMESI GEREKIYOR

Türkiye’de yabancı plaka araçların kalım süresi, aracı Türkiye’ye getiren sürücünün son bir yıl içinde yurt dışında 185 gün kalma şartını yerine getirdiği sürece 730 gün olarak uygulanıyor. 730. günde aracın Türkiye dışına çıkarılması gerekiyor. Araç Türkiye dışına çıkarıldıktan sonra tekrar Türkiye’ye girebilmesi için de aradan 185 gün geçmesi gerekiyor. Polis veya jandarma kontrolünde aracın gününün geçmiş olduğunun tespit edilmesi durumunda, araç gümrük idaresine bildiriliyor. Gümrük idaresi, aracın Türkiye dışına çıkarılması için 7 gün süre veriyor. Ancak, bu 7 gün içerisinde, araca yazılan her türlü cezaların da ödenmesi gerekiyor. Aracın gümrüğe terkedilmesi durumunda ise, ÖTV hariç, en az 1272 TL olmak üzere aracın değerinin yüzde 25 oranında gümrük vergisi ödenmesi gerekiyor.