Almanya’da Doktorlara Yoğun Bakımda “Seçim Yapma” Tavsiyesi

Almanya’da Doktorlara Yoğun Bakımda “Seçim Yapma” Tavsiyesi

Almanya’da 410 bin doktora hitaben hazırlanan bir klavuzda, hastanelerin yoğun bakım kapasitelerinin yetmemesi hâlinde hastaların durumlarına göre seçim yapma tavsiyesinde bulunuldu.

Avrupa’da koronavirüs vaka sayılarında İtalya ve İspanya’dan sonra üçüncü sırada yer alan Almanya, salgınla mücadele etmeye devam ederken, yedi ayrı doktorlar birliğinin Alman Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği (DIVI) yönetiminde hazırladığı “servis ve yoğun bakım ünitelerinin kullanılmasıyla ilgili kılavuz” Alman basınına yansıdı. Çeşitli tavsiyelerin bulunduğu ve ülkedeki yaklaşık 410 bin doktora hitap eden kılavuzda, hasta sayısının, yoğun bakım kapasitesinden fazla olması durumunda, hastaların durumuna göre seçim yaparak müdahale edilmesi tavsiye edildi.

Yakın Zamanda Yoğun Bakım Kapasitelerinin Dolması Bekleniyor

25 Mart’ta yayınlanan tavsiye kılavuzunda, kapasite artırımına rağmen, aşırı artan vakalar nedeniyle yakın zamanda yoğun bakım ve acil kapasitesinin dolmasının beklenildiği ifade edildi. “Yoğun bakım ve acilde nasıl bir karar verileceğine ilişkin yeni durumlar ortaya çıktı” ifadeleri yer aldı. Buna göre doktorlara, hastanın tıbbi müdahelelere cevap vermemesi, yoğun bakımı reddetmesi, ölüme doğru gidişinin durdurulamaması gibi durumlarda, yerine başarı sağlanabilecek vakaların tedavisinin yapılması tavsiye edildi.

Doktorlar Hastalar Arasında Seçim Yapmak Zorunda Kalabilir

Yapılan tavsiyelere göre ayrıca devam eden ağır ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar, bunlara eşlik eden akut organ yetmezliği, Kovid-19’u tetikleyen ya da tedavisini zorlaştıran başkaca hastalıklar veya belirtileri, çok çeşitli hastalıklar, kronik organ yetmezliği ve ağır organ hasarları olan hastaların yerine de yine aynı şekilde başarı sağlanabilecek vakalara müdahele edilmesi öngörüldü.

Salgın Yayılmaya Hızla Devam Ediyor

Almanya’da son yayınlanan verilere göre toplam 58 bin 245 koronavirüs vakası tespit edildi. Bu vakaların 8 bin 481’i tedavilere yanıt vererek iyileşirken, bin 581’inin durumu ise kritik. Ülkede ölenlerin sayısı ise 455’e ulaştı.(bb)