Dünya

Koronavirüsten Hayatını Kaybeden Müslümanlar Zorla Yakılıyor!

Sri Lanka hükümetinin, DSÖ’nün talebi olmamasına rağmen koronavirüs sebebiyle ölen Müslümanların bedenlerini zorla yakmasına insan hakları örgütlerinden tepkiler geldi.
05 Nisan 2020

Sri Lanka’da, koronavirüs sebebiyle ölen Müslümanların bedenlerinin zorla yakılması sonrası insan hakları örgütleri, Müslüman aktivistler ve ölen kişilerin aileleri hükümete tepki gösterdi. Ülkede azınlık durumunda bulunan Müslümanların, İslami cenaze taleplerinin reddedilerek ölenlerin bedenlerini yakılarak cenaze işleminin gerçekleşmesi Uluslararası Af Örgütü’nü harekete geçirdi. Uluslararası Af Örgütü ve Müslüman aktivister, Sri Lanka hükümetini Dünya Sağlık Örgütü yönergelerine uymamakla suçluyor. Af Örgütü ayrıca, hükümetin bu tavrının toplumsal gruplar arasında anlaşmazlığı tetikleyebileceği ve ülkede yaşanan dini gerilimleri artırabileceği konusunda uyardı.

Hayatını Kaybeden 2 Müslüman Yakıldı

Koronavirüs sebebiyle ülkenin başkenti Kolombo’da yaşamını yitiren 73 yaşındaki Bişrul Hafi Muhammed Joonus, şimdiye kadar bu virüs sebebiyle ölen ikinci Müslüman oldu. Koronavirüs dolayısıyla toplam 151 ölü vakasının yaşandığı ada ülkesinde, Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarılarına rağmen ikinci vakanın da yakılarak cenazenin gerçekleşmesi sonrası ölenlerin aileleri ve Müslüman aktivistler harekete geçerek cenaze törenlerinin İslami kurallara uygun olması konusunda hükümete uyarılarda bulundular.

İnsan hakları grupları ise Sri Lankalı yetkilileri pandemi dolayısıyla yaşamlarını yitiren Müslümanların zorla yakılarak cenaze işlemlerini gerçekleşmesini sürdürmesi sonucunda ülkede azınlık konumunda bulunan Müslümanlar ile Budist çoğunluk arasında gerilimin tırmanabileceği yönünde açıklamada bulundu. Uluslararası Af Örgütü’nün Güney Asya direktörü Biraj Patnaik yaptığı açıklamasında COVID-19 nedeniyle ölen insanların yakınlarının, uluslararası kurallar uyarınca ölen sevdiklerine diledikleri gibi veda edebileceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı: Koronadan Hayatını Kaybedenler Yakılacak

Sri Lanka Sağlık Bakanlığı, koronavirüsten ölenlerin cenaze işlemlerini standart hale getiren yeni yasayı halka duyurmuştu. Bakanlık tarafından hazırlanan yeni yasa, Dünya Sağlık Örgütü’nün virüs sebebiyle hayatlarını kaybeden kişilerin yakılmasını gerektiren herhangi bir kılavuz ya da bildiride bulunmamasına rağmen, bu kurbanların hepsinin yakılarak cenaze törenlerinin gerçekleşeceğini şart koyuyordu. Dünya Af Örgütü ise DSÖ’nün böyle bir uyarısı olmamasına rağmen alınan bu kararın gereksiz olduğunu söyleyerek Sri Lanka hükümetinin alınan bu karardan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

“Virüsü Müslümanlar Yayıyor”

Buna ek olarak, ülkede bulunan bazı hükümet yanlısı gözlemci ve kuruluşların da ülkede virüsü Müslümanların yaydığına dair yaptıkları ifadelere de yer veren Af Örgütü, bu gibi iddiaların ülkedeki Müslüman azınlığı hedef gösterdiğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl bu ülkede yaşanan olaylar neticesinde Müslüman azınlık ve diğer dini topluluklar arasında gerilim oldukça ciddi seviyede yürüyor.(eg)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş