Koronavirüs Salgını
Gündem

UKBA’dan Yeni Açıklama: Koronadan Vefat Edenler Türkiye’ye Nasıl Gönderiliyor?

Avrupa'da koronavirüs salgını nedeniyle alınan sıkı önlemler cenaze hizmetleri ile ilgili soru işaretlerini gündeme getirdi. UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği Başkanı Uyanık, koronavirüs kaynaklı vefatlar da dahil cenazelerin Türkiye'ye götürülebildiğini açıkladı.
26 Mart 2020

Avrupa’da meydana gelen koronavirüs salgını sonrası ülkelerin sınırları kapatması, cenaze hizmetlerinin nasıl gerçekleştirileceği ile ilgili soruları da artırdı. Konu ile ilgili konuşan UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Mustafa Uyanık olağan üstü bir süreçten geçildiğini, birçok ülkede salgına karşı tedbirlerin en üst düzeye çıkarıldığına dikkat çekti. UKBA olarak kendilerinin de her türlü tedbiri alarak altyapılarını yeniden gözden geçirdiklerini belirten Uyanık, sıkça sorulan “cenazemiz olursa ne olacak?” sorusunu cevapladı.

“Cenaze Hizmetleri Aynı Şekilde Devam Etmektedir”

Uyanık, “Cenaze hizmetlerimiz aynı şekilde devam etmektedir. Burada definler mümkündür. Hastaneler cenazeleri vermektedir. Evinde vefat ettiyse de gereken işlemler bize ulaşıldığında yapılabilmektedir. Yurt dışında ise malum uluslararası hava sahasını birçok ülke kapattığı için cenazeler kargo uçaklarıyla yapılmaktadır. Refakatçi hizmeti verilememektedir. Türkiye’de bir akrabası cenazeyi karşılayabilir. Eğer bir akrabası yoksa vekaleti biz üzerimize alıp köyüne kadar cenazelerimizi götürebiliyoruz.”diye konuştu.

UKBA’nın Türkiye dışında da üyelerinin mevcut olduğunu hatırlatan Uyanık, o ülkelerde de alınan kararlara göre hizmet verdiklerini dile getirdi. Hizmetlerinin ülkeden ülkeye değişiklik gösterebildiğine vurgu yaptı. Olağan üstü durumundan dolayı gecikmelerin de olabildiğini belirtti.

Koronavirüsden Vefat Durumunda Cenaze İşlemleri Nasıl Olacak?

Koronavirüs nedeniyle vefat eden vatandaşların cenaze hizmetinin nasıl olacağına da açıklık getiren Uyanık, bu kişilerin de hem yerel makamlar hem de THY Kargonun uyguladığı prosedürlere riayet edilerek Türkiye’ye götürülebildiğini bildirdi. Şu ana kadar Fransa’da koronavirüs nedeniyle vefat eden 4 Türk vatandaşının cenazelerinin Türkiye’ye götürüldüğü bilgisini paylaştı.

Bunun için yerel makamlardan da gerekli izinlerin alınması gerektiğini belirten UKBA Başkanı, cenazelerin Türkiye’ye götürülüş sürecini de şu sözlerle özetledi: “Yerel makamlardan gerekli izin ve tedbir alındıktan sonra vefat eden vatandaşımızın cenazesinin gerekli ilaçlamalar yapıldıkta sonra konulduğu tabut lehimleniyor. Sonra da tabut da yeniden ambalajlanarak üzerine ‘Kovid-19 vefatıdır’ notu düşülerek bir daha açılmamak üzere gönderiliyor. Türkiye’de refakatçi eşliğinde defnedileceği yerde ilgili sağlık müdürlüğü ile iletişime geçilerek gerekli işlemler yapılıyor.”(fk)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş