Almanya’da 725 Bin Şirket Kısa Çalışma (Kurzarbeit) İstiyor

Almanya’da 725 Bin Şirket Kısa Çalışma (Kurzarbeit) İstiyor

Almanya’da koronavirüs salgını, ekonomiyi de hissedilir şekilde etkilemeye devam ediyor. Buna göre Federal İş Ajansı, 725 bin şirketin, kısa çalışma (Kurzarbeit) şekline geçiş için başvuruda bulunduğunu açıkladı.  

Almanya’da Federal İş Ajansı, geçtiğimiz pazartesi gününe kadar yaklaşık 725 bin şirketin kısa çalışma şekline geçmek için başvuruda bulunduğunu açıkladı. Bu başka bir deyişle bir hafta içerisinde yüzde 12 oranında bir yükselme anlamına geliyor.

Ajans ayrıca bu durumda toplam kaç işçinin etkileneceğinin ise mevcut durumda henüz netlik kazanmadığını ifade etti. Ancak kriz döneminde, kısa çalışmadan toplam 2,1 milyona kadar işçinin etkilenebileceğini öngördüklerini de sözlerine ekledi.

Kısa Çalışma Nedir?

Kısa çalışma, önemli bir iş kaybı nedeniyle bir işletmede standart çalışma saatleri içinde geçici bir azalma anlamına geliyor. Bu durumda şirket çalışanlarının tümünün veya yalnızca bir kısmının kısa çalışması söz konusu olabiliyor. Bu da kısa çalışmadan etkilenen çalışanların ya daha az ya da hiç çalışmamaları anlamına geliyor. 

Almanya’da Vaka Sayısı 132 Bin 210’a Ulaştı

Almanya’da öte yandan yeni tip koronavirüse yakalananların sayısı 132 bin 201’a, virüsten ölenlerin sayısı ise 3 bin 495’e ulaştı.(c)