Aile

Çocukların Ramazanı Bambaşka!

Camilerimizde teravih namazlarımızın olmadığı, toplu iftarlarımızı yapamadığımız zor bir dönemden geçiyoruz. Ancak bu burukluğu çocuklarımıza yansıtmamak ve ramazan-ı şerifin ruhunu dört duvar arasında yaşatabilmemiz mümkün! İşte tüyolar.
Ebru Kutlucan
09 Mayıs 2020

Çocuklarımızla mübarek ramazan ayında karantinada olsak bile yapabileceğimiz bir çok şey var. Yetişkinler olarak Rabbimiz’e yakınlık kurmanın birçok yolu olduğunu biliyoruz ancak bunu çocuklarımıza da öğretebilmemiz için Allah ile irtibat kurmanın en kolay yolunu, duayı öğretmeliyiz. Zor bir dönemden geçiyoruz ancak bunu fırsata dönüştürmek de bizim elimiz de. Dua etmek önemli olduğu kadar, nasıl dua edileceği de oldukça önemlidir. Bu sebeple, çocukların hevesleneceği renkli bir kutunun içine renkli “post it” lerin üzerine dualar yazalım. Hangi duaları yazacağımıza çocuklarımızla beraber karar verelim. Çocuğun içeriğini anlamadığı duaları seçip okuması işine yaramaz. Anne- babalar olarak fikirler verebilirsiniz. Sonra her gün o kutunun içinden bir post-it seçerek o duayı o gün okumasını sağlayabilirsiniz. Çocuk, sizinle beraber yazıp seçtiği duayı sonradan okuduğu zaman oldukça heyecanlanacaktır.

Sadaka kumbarası

Evinizde kullanmadığınız kutuyu sadaka kumbarası yapabilirsiniz. Ama bu kumbarayı hazırlamadan önce çocuğunuza yardımlaşma duygusunu aşılamanız gerekir. İftar sofralarınız da nimetlere şükretmeyi hatırlatmalı bunu da fakirlerin durumu ile kıyaslayarak, Müslüman olarak nasıl bir davranış sergilenmesi gerektiğini anlatmalısınız. Hangi konu olursa olsun, bir konuyu anlatırken, örnekler sunmak ve o konuyla alâkalı bir hikâye paylaşmak çocukların zihninde kalıcı olacaktır. Bu kumbaranın görseli de oldukça önemli. Çocuklar renklere, ışıltılara oldukça hassas davranırlar. Çocuğunuzun en sevdiği rengi keşfettiyseniz, o renkte kumbarayı boyayabilirsiniz. Veya kız çocuğu ise ışıltılı pembemsi renkleri tercih etmeniz oldukça doğru bir karar olabilir.

Boyama ve farklı metotlar

Çocuklarınızla beraber dinî sembollerin olduğu resimler çizebilir, şablonlardan farklı farklı maketler hazırlayabilirsiniz. Camilerimizden karantina dan dolayı uzaklaşmış olsak da çocuğumuza “Camide neler vardır?” sorusunu yönelterek, çocuğun ruhen camiyle alakalı bağlantısını kopmamasını sağlayabilirsiniz. Mesela çocuk “Camide tespih var. Minber var.” dediyse, beraber boncuklardan tespih yapabilirsiniz. Minber boyayabilirsiniz. Hatta iki karton parçacıkların ortasına kadar kesik atabilir, bu kartondan bir rahle üretebilirsiniz. Bu rahleyi de ramazan ayının son 10 günün de çocuğunuzla beraber hazırladığınız itikaf köşesine koyabilirsiniz. Hazırladığınız herşeyin ismini ve ne işe yaradığını anlatmanız çok önemli.

Şükür tablosu

Çocuğunuzla beraber sevdiği renkte bir kartonun ortasına “Allah bize şükretmemiz için neler verdi” yazarak, çocuğun günlük bir veya birkaç tane şükür sebebini yazmasını söyleyebilirsiniz. Ramazan ayının sonunda çocuk tabloya baktığında aslında ne kadar çok şeye sahip olduğunu daha iyi kavrar ve Allah’a olan bağlılığı kuvvetlenir.

Peygamberin hayatları anlatmak

Masallar ve öyküler çocukların dünyasında çok önemli bir rol oynuyor. Ama biz Müslümanlar olarak çocukların iç dünyasını gerçekte yaşanmış olan Peygamberler’in hayatından örnek vererek anlatmamız daha faydalı olacaktır. Günümüzde çocuklara özel hazırlanmış Peygamberlerin hayatlarını anlatan kitaplar var. Bu kitaplarda dikkat etmeniz gereken husus, çocuğun yaşıdır. Bildiğiniz üzere, her çocuk aynı yaşta olmadığı gibi, kavrayış şekli de farklıdır. Yaşına uygun olan bir kitabı seçerek okuyabilirsiniz. Bazı çocuklar anne-babaların kitap okumasından oldukça sıkılıyor. Bu çocukları zorla oturup dinlettirmeniz, pek de mantıklı olmayacaktır. Bunun yerine onun yaşına uygun bir dille ve detayla anlatmak çözüme ulaştıracaktır.

İtikaf köşesi hazırlamak

Son birkaç yıldır takip ettiğim kadarıyla özellikle annelerimizin birçoğu çocuklarına ramazan ayında itikafa özendirmek için bir köşe hazırlamaktalar. Çocuklarımıza Peygamber Efendimiz’in son 10 gününde neler yaptığını anlatmalısınız. İtikaf nedir? Neden yapılır? Bu soruların cevaplarını bilmesi oldukça önemlidir. Ondan sonra çocuğunuzla beraber bir köşe hazırlayabilirsiniz. Büyük bir kartonu keserek ve renklendirerek kıbleye doğru koyacağınız bir mihrab hazırlayabilirsiniz. Yaşı uygunsa çocuğunuzla beraber minik bir seccade dikebilirsiniz. Üzerine cami boyayabilirsiniz. Daha önce bahsettiğim gibi, boncuklardan tespih yapabilirsiniz. Çocuklarınızın hayal dünyası çok geniştir. İmamlığa heveslenen bir erkek çocuğun oynadığı oyuncak hayvanları cemaat olarak safa dizmesi gibi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş