Gündem

Avusturya ve Türkiye’de Camiler Açıldı

Koronavirüs salgını sebebiyle yaklaşık 3 aydır kapalı olan camiler Avusturya ve Türkiye’de kısmî olarak yeniden ibadete açıldı. Cuma namazları büyük bir heyecanla kılındı.
30 Mayıs 2020
Türkiye'de koronavirüs sonrası ilk cuma namazı çoğu şehirde geniş alanlarda kılındı.

Koronavırüs salgınının azalması üzerine dinî mekanlar da ibadete açılmaya başladı. En son olarak Avusturya ve Türkiye’de cuma namazları kılındı. Havaların güneşli ve elverişli olması dolayısıyla namazlar camilerin açık alanları ile bahçelerinde kılındı.

Namaz öncesinde yağmur yağan Zonguldak’ta ise cemaat yağmura rağmen cuma namazı kılmak için meydanları doldurdu. Türkiye’deki pek çok şehirde ise, cuma namazları şehrin geniş park alanlarında kılındı.

Hangi camide ve nerede namaz kılınacağı TC Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tespit edilerek müftülüklere bildirildi. Namazlar için herkes kendi seccadesini getirdi. Maske kullanıldı ve sosyal mesafe kurallarına uyuldu. Tedbir kurallarına sıkı bir şekilde uyulduğu gözlemlendi.

 

Viyana İslam Merkezi imamlarından Salim Mujkanovic, yaklaşık 11 haftanın ardından cuma namazı kılabildikleri için çok mutlu olduklarını ifade etti. Mujkanovic, “Allah’a şükürler olsun, bugün cuma namazını kılabildik. İnsanların yüzlerinden mutlulukları okunabiliyor. Uzun zamandır camilerden uzak kalan cemaatin gözlerindeki sevinci görmek bizleri hem mutlu etti hem de bir kez daha şükretmemize neden oldu” diye konuştu.

Viyana’da cuma namazı dışarıda kılındı

FRANSA’DA KESİN KARAR VERİLMEDİ

Virüs salgının en çok etkilediği Avrupa ülkelerinden Fransa’da ise camilerin açılması tedbiren ertelenmişti. Fransa İslam Konseyi (CFCM), 29 Mayıs tarihinden itibaren ibadethanelerin açılmasına ve 100 kişiye kadar olan toplantıların yapılmasına izin verilen Fransa’da camilerin cemaatle namaz kılmaya açılmasını tavsiye etmedi.

Konuya ilişkin Fransa sağlık ve içişleri bakanlıkları ile görüşmeler sürdürülüyor. Cami yöneticileri Fransa’da camilerin 5 haziranda muhtemelen cemaatle namaz kılmaya açılmasını umut ediyor. (ib/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş