ALMANYA
Gündem

Köln Keup Caddesi’nde Çivili Bomba Saldırısının 16. Yıldönümü Anıldı

Almanya'nın Köln kentinde 2004 yılında yapılan çivili bomba saldırısının 16. yıldönümü anıldı. Çivili bomba saldırısının hedefi olan ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Keup Caddesi'nde 22 kişi yaralanmıştı.
09 Haziran 2020
Köln Keup Caddesi @aa

Almanya’nın Köln kentinde 9 Haziran 2004 tarihinde “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” (NSU) isimli Neo-Nazi terör örgütünün “Küçük İstanbul” olarak bilinen Köln’ün Keup Caddesi’nde gerçekleştirdiği çivili bomba saldırısının üzerinden bugün tam 16 yıl geçti. 22 kişinin yaralandığı saldırının 16. yıldönümü Keup Caddesi’nde anıldı.

“Türk toplumunun beklentisi NSU saldırılarının arka planının tamamıyla aydınlatılmasıdır”

T.C. Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes de Keup Caddesi’nde gerçekleşen çivili bomba saldırısının 16. yıldönümü vesilesiyle yapılan anma programına katıldı. Başkonsolos Erciyes olayın vuku bulduğu Keup Caddesi’ne bir çelenk bıraktı. Erciyes, ziyareti esnasında yaptığı açıklamada “NSU örgütünün saldırısı ve saldırı sonrasında yöneltilen haksız ithamlar dolayısıyla Keup Caddesi’nde birçok kişi mağdur olmuş ve acı çekmiştir.” diye konuştu. 2018 yılında alınan NSU davası kararının ise bu acıları dindirmeğini ve kamu vicdanını rahatlatmadığını sözlerine ekleyen Erciyes şunları söyledi: “Türk toplumunun beklentisi NSU saldırılarının arka planının tamamıyla aydınlatılmasıdır. Yaşananların unutulmaması ve bir daha tekrarlanmaması için Keup Caddesi’ne bir anıt dikilmesi de önem taşımaktadır. Anıtın amacına ulaşabilmesi için, Keup Caddesinde yaşayanların beklentilerinin karşılanması gerekmektedir. Keup Caddesi artık, birlikte yaşamın, dayanışmanın, hoşgörünün, sembolü olmuştur. Köln, Keup Caddesi ile daha renklidir; Köln, Keup Caddesi ile daha güçlüdür. NSU saldırılarının/cinayetlerinin benzerlerinin tekrarlanmaması için yabancı düşmanlığıyla ve ırkçılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesini bekliyoruz ve benzer olayların tüm dünyada bir daha yaşanmamasını diliyoruz.”

Saldırının yıl dönümündeki anma töreninde ayrıca patlamanın olduğu yere çelenk bırakılıp beyaz güvercinler uçuruldu.

“Terörün durmayacağı yönünde şüphelerimiz var, tedirginiz”

16 yıl önce bomba saldırının gerçekleştiği dükkânın sahibi Özcan Yıldırım ise camia’ya verdiği demeçte, “Irkçı terör eylemleri hâlâ devam etmekte. Maalesef yakın zamanda Hanau’da olan bir katliam vardı. Terörün durmayacağı yönünde şüphelerimiz var, tedirginiz. Tek yürek olalım diyoruz, bunlara karşı duralım istiyoruz. Bu maalesef bütün dünyada geçerli, bunu kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Dünyayı gelecekte bekleyen en büyük tehlike, ırkçılık tehlikesi”

Keup Caddesi’nde 32 yıldır kuyumculuk yapan Uğur Yiğitbaşı ise 2004 yılında yaşanan bombalı saldırıyı canlı olarak yaşadığını ifade ederken, “Büyük bir sıkıntı atlattık, bir yıl unutamadık. İnşallah devletler dünya genelinde ırkçılığı yok etmeye gayret ederler. Dünyayı gelecekte bekleyen en büyük tehlike, ırkçılık tehlikesi.” diye kaydetti.

Programda ayrıca Keup Caddesi Esnaflar Birliği Başkanı Meral Şahin ve Mülheim Belediye Başkanı Norbert Fuchs da hazır bulundu.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş