İNGİLTERE
Toplum

İngiltere’de “Siyahların Hayatı Önemlidir” Gösterileri Aşırı Sağı Daha Da Radikalleştirdi

Nefret Etme Umut Et hareketi yayımladığı raporda, "Siyahların hayatı önemlidir" (Black Lives Matter) gösterilerinin, İngiliz aşırı sağının daha da radikalleştirdiğini ortaya koydu.
22 Ağustos 2020
Foto: Shutterstock

İngiltere’de ırkçılık karşıtı çalışmalar yapan Nefret Etme Umut Et (Hope Not Hate) hareketi 21 Ağustos Cuma günü “Siyahların hayatı önemlidir” (Black Lives Matter) gösterilerini ele alan bir rapor yayımladı. Raporda ABD’de siyahi George Floyd’un polisler tarafından öldürülmesinin ardından İngiltere’de düzenlenen “Siyahların hayatı önemlidir” gösterileriyle, İngiliz aşırı sağının daha da radikalleştiği belirtildi.

“Siyahların hayatı önemlidir (gösterileri) döneminde yükselen ırkçı milliyetçilik” başlıklı rapor Simon Murdoch imzasını taşıyor. “Black Lives Matter (gösterileri) aşırı sağdan öngörülebilir bir tepki gördü. Ancak son zamanlarda açıkça beyaz milliyetçi, gençlik odaklı bir hareket ortalarda yoktu. Yeni bir grup bu sahneye birlik getirebilecek mi yoksa çökmeye mahkum mu?” sorusuyla başlayan raporda ilginç tespitler bulunuyor.

İslam karşıtları da işin içinde

Murdoch raporda “Hope Not Hate’de, George Floyd’un öldürülmesinin ardından İngiliz aşırı sağından daha açık bir şekilde ırkçı retoriğe doğru kayan bir hareket gördük.” diyor. Öncelikle İslam karşıtlığıyla tanınan Stephen Yaxley-Lennon (AKA Tommy Robinson) ve Britain First gibi önde gelen isimler ve grupların, yapılan protestolara yanıt olarak kölelik ve sömürgecilikle bağlantılı çeşitli heykelleri ve anıtları savunmak için odaklarını bu konuya kaydırdıklarına dikkat çekiyor.

Raporda aşırı sağ Yurtsever Alternatif (Patriotic Alternative) grubuna İngilizlerin desteğinin arttığı ve bunun “daha açık ırkçı politikaya geçişe” işaret ettiği değerlendirmesi yer aldı.

Simon Murdoch, beyaz olmayanların İngiltere’den sınır dışı edilmeleri çağrısı yapan yeni Yurtsever Alternatif grubuna, Neo-Nazi ve bazı ılımlı hareketlerde faaliyet yürütenlerin destek verdiğine dikkati çekerek, grubun büyük bir tehdit olduğu uyarısında bulundu.

Grubun İngiliz aşırı sağını, genç aktivistlerle birleştirme çabası içerisinde olduğu değerlendirmesinde bulunan Murdoch’a göre, “Batı medeniyeti beyaz medeniyettir” ve “Göçü durdur, ülkesine geri dönüşü başlat” gibi sloganlarla sosyal medyada ırkçı etiketleri dünyaya yaymaya çalışan İngiltere merkezli Hundred Handers grubuyla yeni Yurtsever Alternatif grubu arasında bağlantı bulunuyor.

Murdoch, İngiltere’de aşırı sağcı aktivistlerin ideolojik olarak çok daha aşırı hale geldiğine işaret ederek, “ABD’de siyahi George Floyd’un polisler tarafından öldürülmesinin ardından İngiltere’de düzenlenen ‘Siyahların hayatı önemlidir’ gösterileri ve düzensiz göçmen sayılarındaki artış aşırı sağcıların tutumlarını etkiledi.” ifadesini kullandı.

Rapor, aşırı sağcı grupların üyeleri arasındaki çevrim içi sohbetlerde aşırı ırkçılık, Holokost’un inkarı ve faşizme saygı dolu sözlerini sıkça kullanıldığını da ortaya koydu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş