Gündem

Amerika’da Polis Şiddeti: İkinci George Floyd Vakası

George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölümünün yankıları hâlâ sürerken, ABD’nin Arizona eyaletinde polisin boynunu 6 dakika boyunca bastırdığı Ramon Timothy Lopez hayatını kaybetti.
23 Ağustos 2020
Foto: Phoenix Polis Departmanı

Amerika’da polis şiddeti görüntüleri yeniden gündeme düştü. Arizona eyaletinde meydana gelen olayda, polisler tarafından 6 dakika boyunca sıcak asfalta bastırılan 28 yaşındaki Ramon Timothy Lopez, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Phoenix kentindeki bir dükkandan içki çalan Lopez, polis tarafından takip edildi. Daha sonra diğer polislerin gelmesiyle kelepçelenen Lopez yere yatırıldı ve 6 dakika boyunca vücudu sıcak asfalta bastırıldı. Baygınlık geçiren Lopez, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Arizona polisi, polisler tarafından altı dakika boyunca oldukça sıcak olan asfaltta tutulduktan sonra ölen bir adamın tutuklandığını gösteren vücut kamerası ve CCTV görüntülerini yayınladı.

Kesin ölüm sebebinin açıklanması için tıbbi muayene araştırması sonucu beklenirken, olay ve olaya karışan polis memurları hakkında iki ayrı soruşturma sürüyor.

Olay nasıl oldu?

4 Ağustos’ta polisi arayan bir kadın “bir erkeğin şüpheli davrandığı, garip hareketler yaptığı ve insanların arabalarına baktığını” iddia eden bir ihbarda bulundu.

Polis tarafından yapılan aramanın ses kaydında, arayan kadın “Biraz komik davranıyor, dilini dışarı çıkarıyor. Onun nesi var bilmiyorum.” diyor.

İhbar üzerine olay yerine bir polis geliyor. Polis aracını gördükten sonra koşmaya başlayan Lopez bir dükkana girerek içki çalıyor. O esnada polis memuru, arabası ile Lopez’i takip etmeye devam ediyor ve içki çaldığı dükkanın kapısında karşılaşıyorlar.

Polislerin vücut kamerası tarafından çekilen görüntülerde, Lopez’in kaçtığı ve polis memuruna şişe fırlattığı görüldü. Polis, Lopez’i yolun ortasında yakalamaya çalışırken, olay yerine iki polis daha geliyor.

Lopez’in bacaklarını tutan polis memurunun vucüt kamerası kayıtlarında, başka bir memurun dizini Lopez’in sağ uyluğuna, diğerinin de dizini sırtına koyduğunu gösteriyor.

Lopez direnmesine rağmen,  arbedenin ardından kelepçelendi ve tekme atmasını önlemek için bacakları tutuldu. Lopez’in sırtından tutulurken bağırdığı, polisin de dönmesini söylediği de duyuluyor.

Tüm memurlar daha sonra Lopez’in etrafında ayakta dururken görülüyor.

Daha fazla memur olay yerine gelerek, dördü Lopez’i  yerden kaldırıyor ve onu yoldan çıkarmak için bir polis arabasının arkasına yerleştiririyor. Bu esnada da Lopez’in aşağı baktığı görülüyor.  Bir süre sonra polis arabasını durdurarak Lopez’in  hareketsiz kaldığını farketmesi üzerine arabadan çıkartıyor.

Phoenix Polis Departmanı’nın paylaştığı görüntülerde yerde baygın haldeki Lopez’e, “uyan, nefes al” diyerek seslendikleri de duyuluyor.

Polislerden biri, bir radyo yayınına Lopez’in davranışlarından uyuşturucu etkisi altında olduğuna inandıklarını aktardı.

“Kimse bunu hak etmiyor”

Skynews ise haberinde Lopez’in erkek kardeşi David Gonzales’in, KNXV-TV’ye verdiği röportajda, “Kimse mükemmel değil ama o da böyle bir şeyi hak etmedi.” dediğini aktardı. David Gonzales, “Sıcak asfalt üzerinde tüm ağırlıklarıyla (polisler) onun tepesindeydiler. Kim savaşmaz? Hayatı için savaşıyordu ve kaybetti.” şeklinde konuştu. (ik)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş