Gündem

Fransız Polisinden Sığınmacılara Orantısız Şiddet

Fransa'nın başkenti Paris'te polis ve jandarma, kamplarını dağıttığı yüzlerce sığınmacıyı sokak sokak kovaladı. Yardıma gelenlere dahi sert müdahalede bulunan Fransız polisinin şiddet görüntülerini İçişleri Bakanı Gerald Darmanin “şoke edici” olarak değerlendirdi.
24 Kasım 2020
@Shutterstock

Geçen hafta başkentin banliyölerinden Saint-Denis’teki Stade de France yakınlarında kaldıkları kamp, polis operasyonuyla tahliye edilen çoğunluğu Afgan yüzlerce sığınmacı akşam saatlerinde Republique Meydanı’na gelerek kamp kurdu.

SIĞINMACILARA BİBER GAZLIYLA MÜDAHALE EDİLDİ

Fransız polisi kamptakileri dağıttı ve insani yardım gönüllülerinin de yiyecek yardımına izin vermedi. Sığınmacıları meydandan uzaklaştıran güvenlik güçleri, sokak aralarına kaçanlara biber gazıyla müdahale etti ve bir araya gelmelerine izin vermedi. Güvenlik güçleri, uzun bir kovalamacanın ardından Elie Wiesel Tapınağı Meydanı’nda tekrar toplanan sığınmacıları ablukaya aldı. Sığınmacılara destek için gelenler ise müdahalede bulunan polislerle grubun arasına girerek hep bir ağızdan “bırakın uyusunlar” sloganları attı. Diğer yandan destek için gelen ve kovalamaca boyunca sığınmacılardan ayrılmayan Fransız öğrencilerin, polisleri müdahaleden vazgeçirmeye çalışmaları dikkati çekti.

“ÜÇ AYDIR PARKLARDA YATIYORUM VE AÇIM”

Afganistanlı sığınmacı Ahmedullah Siddiki yaptığı açıklamada, iş bulmak ümidiyle Fransa’ya 3 ay önce geldiğini söyledi. Bir süre misafir olarak Türkiye’de kalan ve Türkçe konuşan Siddiki, “Fransa’da üç aydır parklarda yatıyorum, açım, yanımda hiçbir şey yok. Polis yardımcı olmadığı gibi sürekli bizi kovalıyor.” dedi. Siddiki, “Fransa’nın devlet ambleminde ‘özgürlük, eşitlik, kardeşlik’ yazıyor ancak bunlardan hiçbirini burada görmedik, aksiyle muhatap olduk.” şeklinde konuştu.

POLİS, GIDA YARDIMINA ENGEL OLDU

Sığınmacı ve evsizlere yardım yapan Dayanışma ve Paylaşma Derneğinin gönüllüleri Amara Traore ve Anass Bouzghiba da sığınmacılara gıda yardımı için geldiklerini ve polisin dağıtıma engel olduğunu aktardı. Gönüllüler, polisin göçmenlere sert müdahalede bulunduğunu ve çadırlarını parçaladığını anlattı. Sığınmacı grubuna destek için gelen öğrencilerden Romane de gece geç saat olmasına rağmen polisin grubu sokak sokak kovaladığını söyledi.

FRANSIZ POLİSİ ORANTISIZ ŞİDDET UYGULUYOR

“Polis, insanları yaka paça yerlerinden fırlatıyor, her gece biber gazıyla müdahale ediyor, şiddet uyguluyor, uyuma hakkı bile tanımıyor.” diyen Romane, Paris’in göbeğinde içler acısı bir durumla karşı karşıya kaldıklarının altını çizdi. Romane, bu durumu ve sığınmacılara yönelik polis şiddetini protesto ettiklerini belirterek, gruba barınabilecekleri bir yer sağlamak için geldiklerini vurguladı. Paris yönetimi ise ülkede bulunan sığınmacı ve mültecilere uygulanan kötü muameleye göz yummak ve derme çatma kamplardan tahliye edilenlere de kalıcı bir yer bulamamakla eleştiriliyor.

İÇİŞLERİ BAKANI GÖRÜNTÜLERİ “ŞOKE EDİCİ” OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Darmanin, sığınmacı kampının dağıtılması sırasında basına yansıyan polis şiddeti görüntülerini şoke edici olarak nitelendirdi. Diğer yandan Paris’in ortasında polisin göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunduğu ve bu anları kayda alan gazetecilere şiddet uyguladığına ilişkin görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Görüntülere ilişkin Fransa’da dün geceden bu yana yoğun tartışmalar sürüyor.

İÇİŞLERİ BAKANI GERALD DARMANİN’İN İSTİFASINI İSTEDİ

Avrupa başta olmak üzere 45 ülkede 320 binden fazla gazetecinin kayıtlı olduğu Brüksel merkezli Avrupa Birliği Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Ricardo Gutierez olayı kınadı. Gutierez, Twitter’dan, bir gazetecinin “aynı akşam kameralara takılan bir polise ait 3 farklı şiddet görüntüsü” tweetini alıntılayarak “Bir İçişleri Bakanı söz verdiği cezasızlık politikasıyla polisi şiddete teşvik ederek sözünü tuttu. Darmanin istifa etmeli.” paylaşımını yaptı.​​​​​​​

Paylaşımın altına birçok gazeteci, aktivist ve tanınmış kişi sığınmacılara desteklerini ifade ederek olayı kınadı. (AA,C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş