Gündem

Christchurch Cami Saldırılarının Katili 3. Camiye Saldırmayı Da Planlıyordu

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki 2 camiye düzenlediği silahlı saldırıda 51 kişiyi öldüren, 49 kişiyi de yaralayan Brenton Tarrant'ın yargılanmasına başlandı.
24 Ağustos 2020
Foto: AA

Christchurch kentindeki 2 camiye düzenlediği silahlı saldırıda 51 kişiyi öldüren, 49 kişiyi de yaralayan Brenton Tarrant’ın alacağı cezanın belirleneceği dava Christchurch Yüksek Mahkemesinde yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra saldırıdan yaralı kurtulanların da katıldığı duruşmanın 4 gün sürmesi bekleniyor.  Duruşmanın yapıldığı mahkemenin bulunduğu yere çıkan yollar kapatılırken, çatılara keskin nişancılar yerleştirildi.

Mahkeme sürerken canlı yayın ve haber geçmenin yasaklandığı duruşmalara katılacak 60’tan fazla kişinin söz hakkı olması bekleniyor.

Christchurch Yüksek Mahkemesi Yargıcı Cameron Mander tarafından yargılanacak olan terörist duruşmaya, tutuklu bulunduğu Auckland Hapishanesi’nden görüntülü ve sesli bağlantı sistemiyle katılacak.

Katil olabildiğince çok kişiyi öldürmek istedi

Basında çıkan haberlere göre Kraliyet savcısı Barnaby Hawes, duruşmada verdiği bilgide, Brenton Tarrant’ın saldırı planlarını yıllar önce geliştirmeye başladığını ve amacının “olabildiğince çok ölüme neden olmak” olduğunu söyledi. Duruşmada ayrıca camileri yakmayı hedeflediği de kaydedildi.

Tarrant’ın Yeni Zelanda’daki camiler hakkında bilgi topladığı, konum ve kat planları gibi detayları incelediği ayrıca camilerin en yoğun zamanların hedeflediği belirtildi.

Saldırıdan birkaç ay önce Christchurch’e gelen Tarrant’ın, ilk hedefi olan El Nur camisi üzerinde drone uçurduğu da kaydedildi.

Öte yandan Hawes’in verdiği bilgiye göre, Tarrant’ın hedefinde üçüncü bir cami daha vardı. Tarrant, Nur Camii ve Linwood İslam Merkezi dışında Ashburton Camii’ne de bir saldırı düzenlemeyi planlamıştı.

Yeni Zelanda’da ilk defa ömür boyu hapis

Kendi savunmasını yapma isteği 13 Temmuz’da Christchurch Yüksek Mahkemesi tarafından kabul edilen terörist Tarrant, hakkındaki 51’i cinayet, 40’ı cinayete teşebbüs ve 1’i de terör saldırısı olan suçlamaların tamamını kabul etmişti.

Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan aşırı sağcı terörist  29 yaşındaki Tarrant, şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyor. Kaynaklar ömür boyu hapis  cezasının Yeni Zelanda’da daha önce hiç uygulanmamış bir ceza olduğuna dikkat  çekiyor.

“Seni Affedemem”

Tarrant buğu mahkemede sağ kalanlar ve kurbanların yakınları ile karşı karşıya geldi. Oğlu Atta Elayyan’ın katili Tarran’a seslenen Maysoon Salama, “Kendinize sizin gözünüzde tek suçu ‘Müslüman olmak’ olan 51 masum insanı öldürme yetkisini verdiniz.” dedi.

Maysoon Salama, Tarrant’in yaptığının anlayışla karşılanamayacak bir ihlal olduğunun altını çizerek “Seni affedemem” dedi.

Tarrant, Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019’da cuma namazı esnasında otomatik silahlarla terör saldırısında bulunmuştu. Yeni Zelanda ve tüm dünyada tepkiyle karşılanan saldırıda, 1’i Türk 51 kişi hayatını kaybetmiş, 2’si Türk 49 kişi de yaralanmıştı.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş