Gündem

Avrupa’nın Mülteci Politikası: “İnsanlara hayvan gibi davranılıyor.”

Pandemi nedeniyle sınırlar kapandıkça, Avrupa'yı yıllarca rahatsız eden yasadışı göçün istikrarlı akışı da geçici olarak durmuştu. Ancak mültecilerin gelişi yeniden gündeme ve pandeminin en çok etkilediği ülkelerden bazıları şimdi daha da kötüleşen bir mülteci kriziyle başa çıkmak zorunda. Mültecilerin Avrupa’ya giriş yaptıklarında yaşadıkları ise içler acısı. Eski Birleşmiş Milletler (BM) Özel Elçisi Jean Ziegler, Avrupa Birliği’nin (AB) mülteci politikasını “İnsanlara hayvan gibi davranılıyor.”  diyerek eleştirdi.
25 Ağustos 2020
Yunanistan'da bir mülteci kampı Foto: Shutterstock

Die Zeit gazetesi yaptığı ropörtajla mültecilerin durumunu ele aldı.  Gazeye konuşan Eski Birleşmiş Milletler (BM) Özel Elçisi Jean Ziegler, Avrupa Birliği’nin (AB) mülteci politikasını “İnsanlara hayvan gibi davranılıyor” şeklinde değerlendirirdi. Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük grup olan sağ-muhafazakâr Avrupa Halk Partisi’nin (EVP) lideri Manfred Weber ise buna  karşı çıkarak ve “Gurur duymamıza neden olacak sebeplerimiz de var. Avrupa Birliği Komisyonu yeni bir sığınmacı inisiyatifi planlıyor.” dedi.

3 bin 700 kişilik yerde 24 bin insan var

“Avrupa Birliği’nin mülteci politikası utanç verici. Kamplarda insanlara hayvan gibi davranılıyor. Irkçılar tüm insanlığın düşmanıdırlar ve ırkçılıkla savaşılmalıdır.” diyen Jean Ziegler kamplardaki gözlemlerini şöyle aktardı: “Uzun yıllar Birleşmiş Milletler Özel Raportörü olarak görev yaparken çok sefalet gördüm ama hiçbiri Moria kadar korkunç değildi. 3 bin 700 asker için inşa edilen eski bir kışlaya 24 bin insan sıkıştırılmıştı. Yiyecekler yetersiz, genellikle yenilecek durumda değildi, çöpler etrafa yığılmıştı ve bin mülteci sadece bir musluğu paylaşmak zorundaydı. Bu kampta insanlara Avrupa adına hayvan muamelesi yapılıyordu.”

Sınırları kapatmak bir insanlık suçu

Ziegler, insanların acı çektiklerini, iltica dairelerinin inanılmaz derecede yavaş çalıştıkları için, insanların korkunç hijyen koşullarında iki-üç yıl beklemek zorunda kaldıklarını da aktardı. Ziegler böylelikle temel sığınma hakkının pratikte geçersiz hâle getirildiğini sözlerine ekledi.

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in “gözdağı politikası” uyguladığını belirten eski Özel Elçi, Leyen’in, eziyet gören insanları tehdit olarak gördüğünü söyledi. Leyen’in güneyde kalan sınırları kapatarak “Avrupa birliği sınır güvenlik birimi” olarak bilinen Frontex’i silahlandırdığını kaydeden Ziegler, sınırları kapatmanın bir insanlık suçu olduğunun altını çizdi.

Yunanstan’ın tutumunu eleştiren Ziegler Yunan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’i “sığınma hakkını askıya alan ve mültecilerin üstüne mermiler yağdıran” biri olarak niteledi.

Christiane Grefe und Ulrich Ladurner imzalı ropörtajda Ziegler, size göre şu an somut olarak ne yapılması gerekiyor? sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Midilli Adası’ndaki kamplar derhal kapatılmalı ve mülteciler belli bir yere getirilerek 27 Avrupa Birliği ülkesine dağıtılmalıdır. Yaklaşık üç yılı aşkın bir süredir yer değiştirme planı var ve her ülke için bir kota belirlendi. Ancak bu plan hiçbir işe yaramadı, çünkü özellikle Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri mülteci kabul etmeyi reddettiler.” (ik)

 

 

 

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş