Gündem

Christchurch Cami Saldırısı Duruşmasında Şehit Yakınları Konuştu

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki 2 camiye düzenlediği silahlı saldırıda 51 kişiyi şehit eden, 49 kişiyi de yaralayan terörist Brenton Tarrant'ın yargılanmasına dün başlanmıştı. İkinci günündeki duruşma şehit yakınlarının ifadeleriyle devam etti. Ailelerden Tarrant’ı affettiğini söyleyen de oldu.
25 Ağustos 2020
Foto: Shutterstock

Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019’da cuma namazı esnasında otomatik silahlarla terör saldırısında bulunan Brenton Tarrant’ın yargılanmasına dün başlanmıştı. Yargılamanın ikinci duruşmasında konuşan şehit Tarık Omar’ın babası Raşid Omar, terörist Brenton Tarrant’a, oğlunu elinden aldığını belirterek, “Kendi içinde huzur bulmanı dilerim, fakat o huzurun sana geleceğinden şüphe ediyorum. Seni affetmiyorum.” dedi.

Saldırının yapıldığı Linwood Camisi’nin imamı İbrahim Muhammed Abdelhalim ise bu saldırının ırkçı ve terörist bir eylem olduğunu vurgulayarak, “Bu saldırı, sadece ülkedeki Müslümanları değil bütün Yeni Zelanda’yı derinden etkiledi.” ifadesini kullandı.

Yeni Zelanda’ya ailesiyle 24 yıl önce yerleştiğini anlatan İmam Abdelhalim, “Savaşmak ve öldürmek, İslam’a uygun bir düşünce değildir. Birbirimizle konuşarak sorunlarımızı çözmemiz gerekir.” diye konuştu.

Şehit Sayyad Milne’nin annesi Noraini Milne, terörist Tarrant’ın korkak olduğunu belirterek, “Her ne ceza alırsan al, bu dünyada asla yeterli olmayacaktır.” ifadesini kullandı.

Şehidinin annesi teröristi affettiğini açıkladı

Christchurch’teki saldırıda şehit olan Hüseyin el-Umari’nin annesi Janna Ezat ise dünkü duruşmada söz alarak terörist Brenton Tarrant’a hitaben, “Bay Tarrant’ı affetmeye karar verdim çünkü bir öfkem veya intikam duygum yok.” dedi.

Teröristi affetme kararının İslam inancından geldiğini belirten Ezat, “Olan oldu ve hiçbir şey oğlum Hüseyin’i geri getiremeyecek.” ifadesini kullandı.

Terör saldırısı şehitlerinden Ata Elayyan’ın annesi Maysoon Salama ise terörist Terrant’a hitaben, “Senin gözünde tek suçları Müslümanlık olan 51 masum insanı öldürme yetkisini kendinde buldun. Seni affedemem.” diye konuştu.

Saldırıya uğrayan Nur Camisi’nin imamı Cemal Fuda ise katilin yanlış yola düştüğünü kaydederek “Bizler barışçıl insanlarız. Senin yaptığın şeyi hak etmedik. Biz, camiye ibadet için gidiyoruz. Sendeki bu nefret gereksizdir. Yaptığın şeytani eylemle sadece bizim birliğimizi artırdın.” dedi.

Terör saldırısından yaralı kurtulan Türk vatandaşı Mustafa Boztaş ve Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin de duruşmada hazır bulundu. (aa,c)

 

 

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş