Gündem

“Başörtüsü kararı hepimiz için bir fırsattır.”

Almanya Federal İş Mahkemesi’nin, Berlin Tarafsızlık Yasası’nın anayasaya aykırı olduğu ve başörtülü kadınlara karşı ayrımcılık teşkil ettiği yönünde karar vermesi Müslümanlar tarafından memnuniyetle karşılandı.
28 Ağustos 2020
IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş

Almanya’da Federal İş Mahkemesinin, başörtüsü taktığı gerekçesiyle öğretmenin çalışmasına izin verilmemesinin ayrımcılık olduğuna yönelik kararının ardından bazıİslami kuruluşlar da karara ilişkin açıklamalarda bulundu. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş yaptığı basın açıklamasında “Federal İş Mahkemesi’nin kararı, başörtüsü tartışmalarını nesnel ve yapıcı bir zemine taşıma adına bir fırsattır. Bu hem kamuoyundaki hem de Müslümanlar içerisindeki tartışmalar için geçerlidir.” dedi.

Başörtüsü yasakları iki yüzlü tutumdur

Başörtüsü yasaklarının asla vicdanları tatmin etmediğine işaret eden Bekir Altaş, Federal İş Mahkemesi’nin de bu şekilde düşündüğüne vurguda bulundu. Altaş şunları söyledi: “Berlin ‘Tarafsızlık’ Yasası’nın anayasaya aykırı olduğunu tescilledi. Bu karardan büyük memnuniyet duyuyoruz. Çünkü söz konusu yasa pratikte sadece eğitimli olup başörtüsü takan ve bir konuma gelmeye çalışan, (söz konusu vakada görüldüğü gibi mesela öğretmen olmak isteyen) Müslüman kadınları kapsıyordu. Oysa başörtüsü karşıtlarının aynı kadınların aynı sınıflarda öğretmen olarak değil de temizlikçi olarak çalışmalarıyla hiçbir problemleri yoktu. Üstelik bunlar bir de bu tüyler ürpertici karşıtlıklarını Müslüman kadına yönelik uygulanan baskılarla mücadele olarak sunmaktaydılar. Bu ikiyüzlü tutumun bir nebze de olsa açığa çıkarılmış olması ayrıca sevindirici.”

Başörtüsü yasaklarının kadınların çalışmayıp evlerinde kalmaları gerektiğini düşünen ve Müslüman kesim içerisinde de görülebilen kimselerin de düşüncesini desteklediğini belirten Altaş, Mahkeme’nin kararı bu açıdan bakıldığında da sevindirici bulduklarını belirtti. Altaş “Bu karar başörtülü kadınları yalnızca başörtüsü karşıtlarına değil, aynı zamanda İslami kesim içerisinde de tasvip edilemeyecek bu gibi görüşlere sahip olanlara karşı güçlendirmiştir.” dedi.

Başörtüsü hakkında yapılan popülist tartışmaların artık bir kısır döngü hâline geldiğine değinen Altaş, mahkemenin kararını bu kısır döngüden kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirdi. Altaş, “Yargıçlar söz konusu yasakların iptali ile yeni bir diyalog ortamı oluşturmak için temel taşını koymuşlardır. Şimdi bizlere düşen bunun üzerine yeni bir bina inşa etmek ve başka olası zararların önüne geçmektir.” şeklinde konuştu.

Almanya’da doğan, yaşayan ve sosyalleşen, Alman vatandaşlığı bulunan Müslümanların sırf başörtüsü karşıtlarının kamuoyuna etkisi yüzünden hayatın bütün alanlarında ayrımcılığa uğradığını hatta fiziki saldırılara maruz kaldığını hatırlatan IGMG Genel Sekreteri, bunun da başörtülülerin kendi ülkelerinde kabul edilmiyormuş hissine kapılmasına neden olduğunu belirtti.

Federal İş Mahkemesi, dün başörtülü öğretmenin dinî nedeniyle ayrımcılığa uğradığına karar vermişti. Sekizinci Senatonun Başyargıcı Anja Schlewing, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına atıfta bulunarak, başörtüsü yasağının ancak okuldaki barış ortamını tehlikeye girmesi durumunda uygulanabileceğine işaret etmişti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş